El poder adquisitiu augmenta un 13%

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El poder adquisitiu de la població d'Andorra s'ha apujat un 13% els darrers anys. Així es desprèn de l'estudi que ha presentat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, davant la comissió legislativa d'Economia. El treball del Centre de Recerca analitza el cost de la vida i dona una idea de l'evolució de la situació econòmica de la població.

La principal dada fa referència als ingressos, i s'ha destacat que la gent ingressava més al 2023 que al 2021. S'ha diferenciat la població per quintils, i el primer, que engloba aquells que cobren menys, ha tingut un augment del 25% del seu poder adquisitiu. Tot i això, el cinquè quintil, que inclou les persones amb més ingressos, també ha augmentat.

Conxita Marsol ha puntualitzat que la voluntat és que tots els salaris es vagin apujant, i que una forma de fer-ho és seguir augmentant el salari mínim, com és previst fer l'any vinent.

Això ha generat que els indicadors de desigualtats es vegin augmentats també durant els darrers tres anys. Un dels principals és la privació material severa, que fa referència a aquelles persones que compleixen quatre de vuit situacions específiques. Per exemple, no poder anar de vacances una setmana a l'any per motius econòmics; no poder menjar carn o pollastre dos cops a la setmana; tenir un retard en els pagaments durant els últims dotze mesos o no poder tenir un vehicle.

Aquest indicador s'ha mantingut relativament estable en el 7,3% de la població. L'únic que ha augmentat ha estat el llindar de risc de pobresa, que s'ha apujat fins als 16.102 euros. Això s'ha interpretat com a que l'estàndard de vida és més bo i que la població té més benestar social i ingressos.

Pel que fa a l'anàlisi de l'habitatge, destaca que el 63% de la població viu en règim de lloguer, una xifra molt més elevada que les d'Espanya o França. Marsol ha assegurat que s'està treballant per fomentar la compra d'habitatge i revertir aquesta situació, que genera incertesa econòmica en la població.

"Jo crec que la imatge que als indicadors ha pujat també és el nivell de les persones que han arribat al país. Ha arribat gent amb molt nivell. Per sort nostra, ve gent de qualitat. I aquestes persones tenen molta més capacitat (econòmica) i això fa també aquesta diferència. El fet d'incrementar el salari mínim, fa que tothom incrementi. El que seria dur i difícil seria que els que cobren més pugessin molt i els que cobren menys, perdessin".

Conxita Marsol, ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge

Informa: Pilar Candel

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.