El poder de l'art i l'escriptura com a vies d'expressió per a persones amb problemes de salut mental
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'art, l'escriptura i la lectura oral són vies terapèutiques per expressar i canalitzar les emocions. El servei de Salut Mental les utilitza en diverses activitats destinades a usuaris amb patologies severes i cròniques. D'aquí n'han sortit una exposició i un conte.
Flors, siluetes femenines i un batibull de colors endinsant-se en l'abstracció. Fa 20 anys que es potencia l'expressió artística entre els usuaris del centre de dia de salut mental. Una veritable teràpia.
"És un procés molt integral, l'art ens permet expressar i elaborar determinades emocions", ha explicat la ministra de Salut, Helena Mas.
Mariana Camacho, infermera referent de Salut Mental, també ha afegit que "a nivell emocional és una gran experiència."
Així mateix, Emma Regada, professora d'art de la Llacuna, ressalta que és una "eina de canvi personal i social."
Precisament la socialització és clau en altres projectes de salut mental com ara el servei de Rehabilització Comunitària d'Adolescents, conegut com a SERCA, que ha patit un increment d'usuaris des de la pandèmia. Ho treballen, per exemple, a través de la teràpia canina.
"Vehicles per poder expressar aquesta emoció i donar-li una nova forma, que pugui anar cap a altres estats de major equilibri."
David Sobirà, psicòleg responsable del SERCA
Ho fan també a través de l'escriptura i és que la Mel i el Bru han estat una font d'inspiració per elaborar un llibre que han portat a les escoles. També han fet una revista on relaten experiències i sentiments. Maneres de canalitzar el patiment i alliberar-se.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza