Els ponts històrics d'Escaldes-Engordany centren una visita teatralitzada
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Escaldes-Engordany és la parròquia amb més ponts del país. Són, de fet, un dels pilars del projecte Caldes per revitalitzar la part alta. Entorn dels ponts s'ha ideat un programa d'actes amb una visita teatralitzada per conèixer com era la vida en un moment en què els ponts comencen a ser menys utilitzats.
Fins als anys 30 del segle passat, els ponts històrics d'Escaldes-Engordany formaven part del camí ral que tenia un paper destacat en l'economia. Era "el que és ara la carretera general". És per on passaven ramats, traginers, mercaderies, "com el ferro de la farga del Madriu", explica l'historiador David Mas. "És un nus de comunicacions per on arribaran els primers turistes", afegeix.
Amb la construcció de les carreteres per part de la hidroelèctrica Fhasa tot això canvia. Entorn dels ponts també hi havia l'activitat de l'aigua termal, que va fer proliferar els hotels i es va utilitzar en la fabricació tèxtil, però també portaria el conflicte dels casinos, que acabaria amb una signatura al pont dels Escalls. De la recerca que ha fet l'historiador David Mas, ara se'n fa un programa de conferències, la primera, aquest dilluns, i la segona, l'11 de desembre, i una visita teatralitzada on es descobriran personatges que explicaran la història. Un guió escrit per Albert Roig i dirigit per Juanma Casero.
Roig assegura que en aquesta visita "veiem com es treballava dins la fàbrica". També apareixen personatges històrics de la parròquia, "com és Jaumetó" o el monjo de Montserrat, Cebrià Baraut.
Hi haurà un únic dia de visita, el 9 de desembre, amb dos torns de 30 persones per al qual s'ha de reservar. El pont de la Tosca i el d'Engordany han enllestit la rehabilitació. Pel que fa als dels Escalls, amb algun imprevist, s'haurà d'acabar l'any vinent, ja que el morter de calç no es pot treballar amb el fred.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Ricard Tenza