Una porta per regular els drets d'autor al metavers
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El metavers és el nou espai d'estudi de molts artistes i empreses que busquen treure'n rendiment. Darrere hi van societats de drets d'autor i governs per tenir legislacions actualitzades per controlar-ne el bon funcionament. Parlem d'aquest nou horitzó quan a Andorra ni tan sols es poden fer moltes de les coses que es permeten a països veïns, ja que no forma part de la Unió Europea.
Els sona? Fer una publicació a Instagram i que no se senti la música o veure vídeos muts perquè la música no està disponible en el territori. Són algunes de les desavantatges que té publicar i visitar les xarxes des d'Andorra, territori fora de la Unió Europea.
Ho explica Stephie Bastús, membre de l'SDADV, "depèn quines plataformes tenen una sèrie de convenis amb una sèrie de llocs i aquí no ho permeten perquè no ho tenen controlat". I és que, al final, "l'autor ha de dir on vol que això es pugui publicar o no, no sóc jo que he de decidir per ell".
S'haurà de veure els beneficis i que aportarà l'acord d'associació amb la Unió Europea. Però la cosa no acaba aquí. De moment el que és segur és que Andorra necessita una actualització de la norma sobre drets d'autor. I és que la creació de continguts digitals, el metavers o la intel·ligència artificial va més de pressa que els legisladors, un camp que està començant a proliferar. Per exemple, "poden agafar el rostre d'un personatge conegut i utilitzar-lo mitjançant un avatar que al final no saps si és real o no, si realment és la persona o l'han suplantat".
La Societat de Drets d'Autor i Drets Veïns continua treballant per signar acords i que autors d'aquí d'allà tinguin els seus drets garantits. De cara a l'any vinent l'SDADV farà una web que faciliti a artistes i altres compositors poder donar-se d'alta amb més agilitat. En paral·lel es faran accions per sensibilitzar sobre la necessitat de pagar el cànon.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pau Bonastre - Sergi Linares - Albert Refart