El premi gros de la Nit Literària es queda a Andorra
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest dijous Cristina Canut ha recollit el Fiter i Rossell a la seva parròquia. L'escaldenca s'emporta un dels premis més prestigiosos de la Nit Literària amb "Aleteig", una novel·la sobre Andorra i el seu paper a la Segona Guerra Mundial. S'ha inspirat en obres de Claude Benet per parlar d'una història que no s'explica a les aules.
El 2020 va presentar la seva primera novel·la, 'La veu d'un perfum', un llibre que aleshores era un projecte de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu. Han passat tres anys i ho ha tornat a intentar. Sembla que la sort hagi volgut que sigui ara quan s'emporti el Fiter i Rossell perquè Cristina Canut ja la va presentar l'any passat "però vaig fer tard per quinze dies i l'he estat guardant un any".
Aquest dijous s'ha endut el premi més prestigiós de la Nit Literària amb una obra amb una protagonista, una professora de literatura, que té la missió de descobrir al lector el paper d'Andorra durant la Segona Guerra Mundial a través d'un antic professor que havia estat membre de la Resistència a França. "Parla de gent com jo, fills d'avis que van fugir d'Espanya perquè eren republicans. Espanyols que van acabar a França i van ajudar a organitzar la Resistència".
D'alguna manera Cristina Canut apel·la a aquella història que no li van explicar a classe. "Al Lycée, la història d'Andorra que ens ensenyaven eren, bàsicament, els pareatges. A Andorra és una època tabú, de la qual no s'ha parlat mai massa i sempre ens han venut que Andorra va ser neutre... i no va ser tan neutre", conclou irònica.
De moment el premi es tradueix en deu mil euros i la publicació de la novel·la per part de Pagès Editors el 2024.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Andreij Cristancho