Preocupació per l'augment de fragilitat entre la gent gran i la necessitat d'atendre-la per fomentar l'autonomia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'índex d'envelliment s'ha doblat en els últims 10 anys i es preveu que segueixi a l'alça. El servei d'Envelliment i Salut del SAAS ha detectat un creixement molt important de casos de fragilitat i aposta per abordar-los de forma integral. L'objectiu és potenciar l'autonomia i facilitar recursos per evitar saturar Urgències.
Aproximadament el 15% de la població té més de 65 anys, un col·lectiu que cada vegada s'eixampla més i que pateix situacions de fragilitat tant física com cognitiva, molts cops acompanyada de soledat i aïllament social. Precisament, el servei d'Envelliment i Salut ha detectat un augment important de casos derivats pels metges referents. Molts casos també han vingut per part de consultes externes. Així ho constata la cap del servei d'Envelliment i Salut del SAAS, Eva Heras:
"Malauradament, la fragilitat si no fem res acaba desencadenant cap a una dependència i quan ja arribem a aquesta situació no hi ha marxa enrere. Per tant, és important poder detectar aquestes situacions i anticipar-nos"
Eva Heras, cap del servei d'Envelliment i Salut del SAAS
Així ho ha destacat en una conferència sobre el futur de la geriatria que es va celebrar aquest dimecres a la Llacuna. Des del servei aposten per plans d'intervenció integrals i interdisciplinaris amb professionals sanitaris, treballadors socials i preparadors físics, sent l'esport una teràpia cabdal.
El servei disposa de diferents branques, com l'atenció a domicili i l'àrea d'hospitalització que es troba al Cedre, que compta també amb una unitat de convalescència i psicogeriatria. Defensen aquests recursos específics per al col·lectiu i els cuidadors. Heras confia a establir "una via directa amb nosaltres per a la mínima descompensació els puguem ingressar, que els puguem ajustar sense la necessitat de passar per Urgències". I afegeix que les dues plantes hospitalàries que tenen "també estan funcionant molt bé".
Com es fa en els nens, es planteja la necessitat d'implementar de forma oficial revisions preventives per als més grans de 65 anys com les del projecte Aptitude per, com diu la dita, "prevenir abans que curar".
Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares-Arxiu RTVA