Preocupació i incertesa entre els residents britànics pel referèndum
Jornada clau per saber si el Regne Unit es queda o bé se'n va de la Unió Europea. Ho decideixen els seus ciutadans mitjançant un referèndum de conseqüències encara desconegudes. Això és el que pensen molts dels residents britànics a Andorra, que no saben si canviarà el seu estatus al Principat en cas de guanyar l'opció de sortida, el 'Brexit'.
46 milions i mig de britànics estan cridats a les urnes en un referèndum per dilucidar si el seu regne es queda o bé marxa de la Unió Europea. Una cita que es preveu, segons totes les enquestes, igualada al màxim entre els partidaris de sortir de la UE, l'opció coneguda com a 'Brexit', i els que defensen continuar vinculats a Brussel·les.
A Andorra, com passa a la resta de països europeus, els súbdits britànics segueixen amb interès i, en algun cas amb preocupació, el desenvolupament d'aquesta històrica jornada. I és que hi ha incertesa jurídica sobre com quedaria la seva situació com a residents a l'estranger en cas de vèncer l'opció de sortir de la Unió.
“El meu germà porta 22 anys a Alemanya i em va dir que si el Regne Unit surt de la UE es faria la doble nacionalitat i se que molta gent està pensant en fer el mateix, desafortunadament a Andorra jo no puc fer-ho”, explica el britànic resident al país, Douglas Pate.
El Regne Unit no participa de l'espai Schengen i, en cas de guanyar el 'Brexit', els seus ciutadans passarien a ser automàticament extracomunitaris. Per això alguns es queixen que no han rebut prou informació i que només poden endevinar quin panorama els espera en cas de trencament. Per no saber,diu Pate, no saben si necessitaran visat per residir o per moure's lliurement pel país o bé el seu cas, com tants altres a la Unió Europea, seria tractat com una especificitat.
En aquesta situació d'incertesa, a més de la comunitat britànica resident a Andorra, hi ha prop de mig milió de nacionals del Regne Unit repartits pertot el continent. Totes les representacions oficial d'aquestes comunitats, inclosa la d'Andorra, tenen instruccions del Foreign Office de no pronunciar-se sobre el referèndum fins que no es coneguin els resultats, per tal de no interferir en el procés democràtic.
Informa: Jordi Cama/Judit Pedrós Imatges: Agències Locució: Jordi Domingo