Preocupació de l'oci nocturn pel tancament a la 1: "Ens estan posant el peu al coll"
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Una part del sector de l'oci nocturn veu amb preocupació el futur més immediat, després de l'anunci del Govern del tancament de bars i restaurants a la una de la matinada. Els que combinen les dues coses es senten més o menys salvats, però aquells que viuen exclusivament de les copes veuen com perden dues de les hores on feien més caixa.
Ana Lemos, de La Tapeta de la Vall assegura que és un dels grans beneficis que té pràcticament tot el barri antic "surt de les copes". En el mateix sentit es pronuncia Xavi Vara, de La Birreria: "Si ens tanquen a la una, ens estan matant, ens estan posant el peu al coll".
A les portes del cap de setmana els locals d'oci del nucli històric ja estan plens. Com l'Ana i el Xavi, però, altres restauradors de la zona veuen com després de no poder facturar ni un euro durant més de dos mesos, ara han de tancar dues hores abans del que ho feien habitualment.
Una decisió que per a aquells bars que no tenen cuina per oferir una alternativa gastronòmica els hi suposa un esforç que no saben si podran aguantar.
Segons Vara, els afecta sobretot el cap de setmana. Ell sempre ha tancat a les 3 i explica que tancar abans li suposa "dues hores que deixo de facturar bastant". Afegeix que entre que la gent surt de sopar i arriba, ja són pràcicament entre les dotze de la nit i dos quarts d'una. "Arriben i ja s'ha de tancar". En el cas de Lemos, a La Tapeta sí que ofereixen sopar i, en aquest sentit, "res ha canviat". Sí que ho han notat, però, en les dues hores posteriors.
Si marxem de la capital, establiments amb terrasses que ara a l'estiu també s'omplirien fins tard, hauran de posar més esforços en els àpats. Pablo Tolisano, del Món Bohemi, explica que els darrers anys "la moguda nocturna de les copes ja havia decaigut una mica i a les 2 h tampoc tenim tanta gent". Però igualment, diu, "hi ha gent que surt a sopar i ve després o els mateixos que estan sopant en el local volen fer una copa a la terrassa... I haver d'estar fent fora la gent a la una de la matinada, ens tallarà una mica".
En el cas de la Sara Toussaint, de El Cabin, "a partir de la una és quan generes més ingressos amb les copes" però creu que "amb la desescalada, a poc a poc hi hem de col·laborar tots".
Tots coincideixen que aquestes primeres setmanes de reobertura han estat molt bones. No saben fins quan s'allargarà aquesta mesura horària ni si ha estat, només, un cop d'atenció per a alguns locals.
Establiments del barri antic d'Andorra la Vella tenen previst reunir-se els propers dies per analitzar la situació. Mentrestant, no els queda alternativa que seguir, encara que sigui resignats i esperant que la situació sanitària continuï millorant amb el pas dels dies.
Vara espera que se solucioni aviat per poder tornar als horaris normals. Tolisano creu que la clau és que cadascú posi el seu gra de sorra i fer les coses bé perquè aquesta situació acabi aviat.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Xabier Moreira