El present i el futur de les vacunes contra la Covid-19
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La pandèmia de la Covid-19 ha passat a una nova fase després que el Govern hagi decretat la fi de l'emergència sanitària, una decisió aprovada la setmana passada que recull el BOPA d'aquest dimecres i que l'OMS ja va avançar el passat mes de maig. Ja fa temps que els experts afirmen que el virus acabarà sent endèmic i estacional, però ara mateix doctors com l'epidemiòleg Antoni Trilla, que va estar assessorant el Govern durant els moments més durs de la pandèmia, afirmen que està en fase de transició. Això vol dir que encara s'està adaptant i mutant, però amb una tendència cap a l'estabilització. De moment, l'estratègia que s'aplica a Andorra i a altres països és la del sentit comú, protegir els col·lectius més vulnerables aplicant-los una vacuna de reforç anual encra que els experts tenen visions diferents sobre el moment de realitzar-la.
És ara el millor moment per vacunar els grups vulnerables contra la Covid-19 i la grip? "Ara ja portàvem molt de temps sense posar-nos una dosi de reforç en aquests grups de risc i ja toca", assegura Trilla. I afegeix: "el millor que podem fer és simplificar-ho, posar alhora grip i Covid-19 amb la idea que circularan durant el final de tardor, l'hivern i l'inici de la primavera". Per la seva banda, el biòleg i binformàtic Joel López considera que la vacuna de la Covid-19 s'hauria d'haver aplicat abans. "El que estem veient a través de les onades de contagis que s'han donat en Covid-19 és que s'avança al virus de la grip. Ens hauríem d'anticipar i fer-ho a l'estiu o abans."
De moment, però s'està vacunant de tots dos virus a la vegada i amb una vacuna del tipus monovalenta. És a dir que només conté un tipus de virus i segons Trillà permet "donar certa protecció a les soques que estan circulant i si no hi ha grans variacions a les variacions que puguin derivar."
Just fa uns dies es va entregar el Premi Nobel de Medicina a dos científics que han desenvolupat la tecnologia que s'ha fet servir per a crear vacunes mRNA. Tot i que impliquen una predisposició més gran de patir inflamacions del teixit del cor, Trilla recalca que el risc és força baix i que el perill de patir malalties cardiovasculars greus és molt més alt amb la infecció que amb el vaccí.
La recerca, però, no cessa. Un punt que amb l'arribada de la pandèmia es va incrementar i ara "s'ha de seguir reforçant", com apunta López. Una vacuna contra tots els coronavirus, una conjunta contra la Covid i la grip i vaccins nasals. Aquestes són les darreres tendències a escala global.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho
Imatges cedides: Penn Medicine