El pressupost i les mesures urgents per a l'habitatge, prioritats per a l'inici del nou curs polític

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El nou curs polític comença aquest dimecres amb la votació d'una nova pròrroga de la facultat del Govern per establir restriccions per la Covid-19. L'inici de l'últim període de sessions parlamentàries de la legislatura estarà marcat per l'entrada a tràmit de textos importants. L'executiu tramitarà d'aquí a no gaire el pressupost del 2023 i la llei de mesures urgents per a l'habitatge perquè es puguin votar al més aviat possible, que s'afegiran a la quinzena de textos encara pendents.

S'enceta un nou curs polític condicionat per les eleccions generals, que encara no tenen data fixada. Carteres com la de Finances i Habitatge enllesteixen dos textos rellevants que entraran a tràmit parlamentari de forma imminent.

Un d'aquests, el de mesures urgents per a l'habitatge, que tot apunta que inclourà de nou per un any més la congelació dels lloguers. La voluntat de l'executiu és aprovar-la al més aviat possible perquè propietaris i llogaters sàpiguen les condicions que s'aplicaran a partir de gener.

La incògnita recau en l'aplicació de l'IPC, vist l'augment dels darrers mesos i la xifra acumulada que hi haurà a final d'any. Sobre la taula, diverses propostes encara sense cap decisió presa, com limitar el seu increment als lloguers. També es pensa tornar a obligar per llei a augmentar l'índex a aquells sous inferiors al salari mitjà. Per a aquesta darrera qüestió el cap de Govern ha demanat consens entre patronal i sindicats.

Una altra llei de gran importància és el pressupost, eina bàsica de governabilitat. El ministre Jover ja va avançar que els comptes del 2023 preveuen més ingressos i també més despeses per la inflació. Les partides més importants aniran destinades a Habitatge, Afers Socials i Salut.

Mentrestant, una quinzena de lleis es troben en període de presentació d'esmenes o treballant-se en comissió. Entre les grans prioritats, la llei de professions titulades, la reforma de la imposició directa i la de justícia. Tot plegat, sense deixar de banda la possible petita reforma de les pensions, que inclouria les mesures que hagin aconseguit més consens.

Informa: Redacció
Imatge: Arxiu RTVA

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.