El preu dels carburants augmenta amb xifres similars a les d'abans de la pandèmia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El preu de tots els carburants va augmentar el mes passat més d'un 20% respecte del juliol del 2020. Els importadors asseguren que es tracta d'unes xifres similars a les d'abans de l'esclat de la pandèmia i ho atribueixen a la recuperació de l'activitat econòmica. A més, indiquen que el diferencial de preus es manté, també amb Espanya, on s'estan assolint preus màxims de venda.
Omplir el dipòsit ens costa un 20% més en comparació a fa un any. Segons les darreres dades d'Estadística, el mes passat es va tancar amb un augment generalitzat del preu dels carburants, sent més important en el cas del gasoil de locomoció i el de gasolina sense plom de 95 octants.
Tot i això, segons indica el president de l'Associació d'Importadors i Distribuïdors de Carburants, David Porqueres, són xifres similars a les d'abans de la pandèmia i van lligades a l'activitat econòmica: "abans de la pandèmia el preu del barril es movia entre 65 i 70 dòlars, i quan va arribar la Covid-19 va tocar fons a uns 20 dòlars el barril i ara ha tornat a pujar amb la reactivació".
Un augment que també es nota a Espanya, on s'aplica una quantitat més elevada d'impostos i on s'estan assolint els preus més alts dels darrers set anys. Aquesta pujada de preus afavoreix el manteniment del diferencial amb l'Estat veí, que en el cas de les benzineres més barates és d'uns tres cèntims. Hi ha qui puja expressament, ens diuen alguns usuaris.
Per això l'objectiu de Porqueres es que es mantingui encara que properament s'apliqui una taxa als carburants. Un cop estigui en marxa, afegeix, "veurem què passarà".
Al juliol es van importar prop de 13 milions de litres de carburants, xifra que representa una disminució de prop del 4% respecte de fa un any. Els importadors preveuen tancar aquest mes amb una variació positiva si la tendència continua sent la mateixa, tot i que destaquen que encara no s'assoleixen les xifres prepandèmia.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Jordi Seabra-Arxiu RTVA