El preu del petroli, en caiguda lliure

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Mínim històric del preu del petroli que es desploma a causa de la crisi pel coronavirus i de la guerra comercial entre Rússia i l'Aràbia Saudita. A Andorra el mes de febrer ja es va registrar una caiguda lliure en el preu de tota mena de carburants.

La cotització del barril de cru Brent, el de referència a Europa, ha arrencat la setmana en caiguda lliure, amb un retrocés que aquest dilluns ha arribat fins al 30%.

S'ha situat en 34 dòlars, el nivell més baix des del 2016. Un sotrac que no es veia des de la guerra del Golf del 1991.

Diferents factors en són responsables. En primer lloc, la crisi pel coronavirus que ha reduït notablement la mobilitat de la població. Hi ha menys viatges i s'ha restringit l'accés a determinats destins, com ara Itàlia o la Xina, entre d'altres mesures preventives. Un panorama que ha frenat dràsticament la demanda.

A tot plegat cal afegir-hi la guerra de preus entre Rússia i l'Aràbia Saudita. Justament per minimitzar la caiguda de la cotització del petroli, l'OPEP, l'Organització de Països Exportadors de Petroli, pretenia retallar-ne la producció. Una mesura a la qual s'ha negat en rodó Rússia, propiciant la caiguda de preus del cru a les borses mundials.

Aquesta tendència a la baixa ja s'havia iniciat fa setmanes. Així ho reflecteixen les dades d'Estadística pel que fa als preus dels carburants el mes passat.

Al febrer van caure en picat els preus de venda al públic de tots. El gasoil de locomoció i el de calefacció han caigut prop d'un 4%. En el cas de les benzines, el descens ha estat menys fort però s'acosta al 3% en gasolina sense plom, tant de 95 com de 98 octans.

Informa: Jordi Cama
Locució: Yasmina Canedo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.