Prevenint la fragilitat de la gent gran

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

D'anar amb bastó i crosses, a ballar durant més de mitja hora amb noves amistats, clau per combatre la soledat que creix entre la gent gran. Aquest ha estat un dels èxits del projecte Amicope, una iniciativa del SAAS i la Universitat Autònoma de Barcelona que busca demostrar com és d'important promoure l'envelliment saludable en clau comunitària. 

"Els dilluns em poso el despertador a les vuit. Em dutxo, esmorzo i em preparo per anar a classe." Aquesta ha estat la rutina durant els darrers mesos de la Joana Cruz, una de les participants en el projecte Amicope. Un projecte que s'ha dut a terme a Andorra la Vella i que també ha passat per altres parròquies i territoris pirinencs. De fet, com destaca l'investigador de la Fundació Salut i Envelliment (UAB), Sergi Blancafort, són zones on "la població és més dispersa i està més envellida" i on "no tenen tantes oportunitats per fer activitats comunitàries."

Amb aquesta iniciativa, es realitzen diferents activitats que inclouen consells sobre alimentació saludable, teràpia psicoemocional i exercici físic, a on s'han notat més millores. Per aquesta raó, el preparador físic del servei d'envelliment i salut del SAAS, Jan Missé, demana "més professionals de l'exercici físic en els sistemes sanitaris, no tan sols per a l'envelliment sinó per fer prevenció, sobretot primària, i receptar-ho com si es tracés d'un tractament per evitar complicacions." Missé recomana fer entre dues i tres sessions d'exercici físic a la setmana.

En els tallers de la capital hi han participat 8 persones grans amb un cert grau de fragilitat. La socialització que han experimentat ha estat un dels puntals del projecte. "Hi ha una connexió entre ells, molt positiva perquè entre la gent gran el que ens interessa és això, que hi hagi relació social", destaca la infermera d'Atenció Primària, Gemma Ballesté. 

El comú vol arribar a tota la gent gran i incentivar-los a fer més activitats comunitàries com aquestes, tenint en compte que les dones que viuen soles sense suport familiar són un dels perfils més vulnerables.

"Considerem que ha sigut una iniciativa positiva que ens permet plantejar-nos repetir-ho en el futur i ampliar el públic a qui va dirigit." 
Anna Sardà, cap de la gent gran del comú d'Andorra la Vella

La Joana, però, els demana una cosa: "Jo crec que hi haurien d'haver més tallers com aquests, amb poca gent, en un format més familiar i íntim".

Precisament l'assaig clínic vol demostrar els beneficis del treball comunitari perquè s'implementi molt més i s'aconsegueixi reduir i prevenir la fragilitat en la gent gran. Segons els responsables del projecte, s'ha previst finalitzar totes les intervencions del treball de camp durant el primer semestre d'enguany amb l'objectiu d'analitzar i publicar els resultats al llarg del segon semestre. Es tracta d'una investigació que va néixer arran del projecte europeu Aptitude i que es basa en estratègies que provenen de l'Organització Mundial de la Salut.

Els investigadors també ressalten que iniciaran un projecte nou conjuntament amb els socis d'Aptitude amb l'objectiu d'analitzar les possibles mancances en la capacitat funcional de la gent gran en zones poc poblades, tot oferint eines i intervencions per enfortir aquestes debilitats. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.