El bosc de Beixalís es converteix en un laboratori vivent
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El bosc de Beixalís veu néixer el primer Marteloscopi d’Andorra, una eina de gestió forestal per guanyar sostenibilitat. Una part del bosc es convertirà en una zona on poder experimentar i simular amb la gestió forestal, a més de recollir-ne dades.
Aquesta zona del bosc de Beixalís es converteix en un laboratori vivent. Andorra Recerca i Innovació amb el comú de la Massana ha creat aquí el que s’anomena Marteloscopi, integrat en una xarxa europea.
El Marteloscopi serveix per poder controlar la gestió forestal del bosc i fer-la sostenible. Es controlen tots els arbres, el seu estat actual i el seu creixement. Tot això s’integra en una aplicació que permet fer experiments i simulacions. Aquesta zona serveix, doncs, per comparar quins efectes té la gestió dels altres boscos amb aquesta, que no es manipularà. "Una eina virtual", explica el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat massanenc Sergi Gueimonde, "on es podrà consultar la gestió forestal per millorar la qualitat de vida dels boscos i ecosistemes".
Marta Domènech, investigadora de l’eix de sostenibilitat de l’ARI, creu que "tots treballem i vivim al fons de vall i, excepte el cap de setmana, se'ns oblida el que és la natura. Més del 40% de la superfície d'Andorra són boscos que ens estan fixant el diòxid de carboni atmosfèric".
A banda té una funció pedagògica ja que permetrà poder compartir aquestes dades i explicar-les. Es recullen dades de fixació de CO2, de la llum i de la vida dels arbres. Aquest és el primer Marteloscopi d’Andorra, i representa l’únic del sud d’Europa on conviuen pi negre i pi roig.
Informa: Gerard Castillo
Imatges: Kevin Ribeiro