La Primera Guerra Mundial, a través de les postals com a eina de propaganda
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Coincidint amb el centenari de l´inici de la Primera Guerra Mundial, el comú d'Escaldes- Engordany ha organitzat una mostra de les imatges que a l'època viatjaven en forma de postals. Pertanyen a un fons de la fundació Antiga Caixa Sabadell. N´hi ha de tots dos bàndols i ens ensenyen les diverses facetes d´un conflicte que va deixar prop de deu milions de morts.
Són moltes les imatges que durant la Primera Guerra Mundial van viatjar per serveis postals de tot el món fins al destinatari. "Eren eines per manipular l'opinió dels ciutadans dels països en guerra i per transmetre ànims i valors als soldats perquè continuessin lluitant per la seva pàtria", explica la responsable del CAEE, Ruth Casabella. Són imatges que ens mostren que alguns creien que el conflicte duraria menys del que es pensaven. Una guerra on es lluitava per la pàtria i amb especial record a la família.
La Primera Guerra Mundial va ser l´escenari de novetats. Les trinxeres de la banda occidental travessaven Europa i van sorgir noves armes com "els tancs, els avions, metralletes o la guerra química amb el gas mostassa".
Com a simbolisme, uns soldats francesos que s´abracen a Alsàcia i Lorena, dues dones que representen els territoris que havien de recuperar dels alemanys. Les aliances, la solidaritat, la vida més enllà de la línia de foc, la victòria, la derrota i els morts. Aquestes imatges ensenyen de manera didàctica com es va vendre el conflicte que havia de durar quatre mesos i va allargar-se quatre anys.
La mostra s'exposa al CAEE fins el 17 de gener.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Marta Paixà