Principals punts de l'acord entre els comuns i el Govern
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
De set pàgines consta el document que plasma l'acord assolit ahir entre el Govern i els comuns sobre la delimitació de les competències i transferències. Es presentarà oficialment en roda de premsa a la tarda, però ja estem en disposició d'explicar-los els punts principals de l'acord. Les dues parts es comprometen a dur a terme les reformes necessàries a principi de la legislatura que ve. Veuen impossible fer-ho en el termini de sis mesos consensuat inicialment.
Els comuns i el Govern van tancar ahir un acord que fixa que les reformes necessàries per clarificar les competències es tiraran endavant a principi de la legislatura que ve. Les transferències es congelen en 54,6 milions tant el 2015 com el 2016, amb el compromís que la llei serà revisada el proper mandat comunal.
El Govern es compromet a treballar per trobar un accés al finançament per part dels comuns, posant els mecanismes per facilitar eventuals emissions de deute públic. L'acord clarifica que l'endeutament de l'estat és la suma de l'endeutament dels comuns i del Govern. En aquest sentit, l'executiu es compromet a fixar un límit al seu endeutament amb l'anomenada "regla d'or".
I una novetat important: la futura llei de transferències no establirà cap límit percentual destinat a inversió per part dels comuns. Actualment, la llei estableix que el 80% de les transferències s'han de destinar a inversió.
En matèria d'urbanisme, les corporacions locals es comprometen a cedir terrenys al Govern de manera gratuïta per a projectes d'interès nacional, com per exemple, el desenvolupament de la política energètica.
L'acord entre els comuns i el Govern estableix que s'unificaran criteris d'elaboració del cens i es facilitarà l'intercanvi d'informació entre institucions.
També s'impulsarà la modificació de la llei electoral per crear noves meses electorals integrades també per la ciutadania.
Un dels punts destacats de l'acord és que es crearà per llei la Taula Nacional de Competències per clarificar les disfuncions que puguin aparèixer entre el Govern i els comuns.
Les corporacions locals fan constar al document que veuen de manera positiva la llei d'atenció social com a eina per clarificar les competències en aquest àmbit. A més, creuen que la reivindicació històrica de poder embargar els comptes per cobrar els deutes pendents quedarà resolta amb la llei del saig que és a tràmit parlamentari. Aleshores decidiran si els deutes se centralitzaran en una agència tributària comunal o a través d'una agència única nacional.
Informa: Xavi Palma Locució: Yasmina Canedo