Un problema de difícil solució

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Ens hem de fer a la idea que el problema de l'habitatge no té una solució immediata. L'economista Toni Bisbal i el politòleg Albert Gomà han parlat a Ràdio Nacional de mecanismes que fins ara no s'han plantejat, com ara implantar el dret de tanteig i retracte per part de les administracions, promoure habitatge a baix preu amb participació pública i crear cooperatives d'habitatge. Pel que fa a la inversió estrangera, la proposta passa per crear una quota de residents i treure les oficines dels pisos.

"Hem fet un projecte de llei que no convenç propietaris, societat, oposició; ningú està content", diu l'economista Toni Bisbal. Pensa que cal explicar els terminis de la intervenció per evitar desconfiança dels propietaris. Per al politòleg Albert Gomà, "juguem amb una incertesa de què passarà en un futur, amb necessitat de fer coses a llarg termini i amb una oferta i demanda desequilibrades. Tenim molta demanda i molt poca oferta. Equilibrar això a base d'intervenció pública és molt complicat, ja que la intervenció pot crear que a llarg termini tinguis menys oferta".

L'opinió compartida és que l'habitatge protegit amb ajuda pública es planteja barat de fer i sostenible per al mercat de lloguer. "Es crea un parc immobiliari protegit que el que en viu no té la possibilitat de vendre'l, especular-hi i si el vol llogar ha de ser a preu competitiu perquè pugui venir una altra família a preu subvencionat", diu Bisbal. 

Pel que fa al dret de tanteig i de retracte, Gomà pensa "que el Govern ha de fer edificis i renovar hotels per a parc públic i que les cessions siguin amb habitatge o terreny públic". El dret de tanteig dona la possibilitat a l'Administració de comprar immobles atractius per a ús protegit.

Informa: Rosa Alberch 

 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.