Els professionals alerten dels perills de consumir begudes energètiques

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El consum de begudes energètiques preocupa al carrer, ja que gairebé la meitat dels joves en consumeixen, tot i que provoquen problemes cardiovasculars i neuronals. De fet, el seu consum equival a quatre cafès exprés amb 56 grams de sucre, el doble del màxim recomanat per l'OMS

Un 45% dels joves d'entre 14 i 18 anys a escala mundial consumeixen begudes energètiques. Són altament addictives i perilloses. 

La pediatra Mariona Ferrer explica que el principal efecte es produeix sobre el sistema nerviós. A més, informa que són begudes que "inhibeixen els transmissors que ens provoquen la fatiga, el cansament i que fan que no ens sentim cansats". Per tant, continuem la nostra activitat i això pot tenir efectes en el son.

També afecten el sistema cardíac. "En l'àmbit cardiovascular també s'ha vist que poden provocar taquicàrdies i pujades de la pressió arterial", afegeix la professional.

Una beguda energètica de mig litre equival a quatre cafès exprés i porta un total de 56 g de sucre. En aquest sentit, la nutricionista i presidenta del Col·legi de Dietistes, Berta Jiménez, indica que "segons l'OMS, el límit màxim d'ingesta de sucre al dia és d'uns 25 grams". Així doncs, amb una beguda d'aquestes característiques, s'estaria duplicant la quantitat de sucre consumida.

El seu abús pot arribar a generar problemes d'obesitat, així com de "diabetis i de totes les patologies que deriven d'aquest sobrepès i de l'obesitat", afegeix Jiménez.

Segons els experts, al país s'hauria de regular el seu consum, igual que a Espanya, on algunes comunitats autònomes començaran a regular-ne la venda. L'objectiu principal és prevenir les addiccions entre els més joves i cuidar el seu benestar. 

Amb tot, els col·lectius que han d'evitar consumir begudes energètiques són els que tenen problemes cardíacs i d'ansietat.

Informa: Laura Mitjans
Imatges: Kevin Ribeiro

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.