El programa de detecció de càncer de mama confirma prop de 90 casos des del 2008
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest divendres se celebra el dia mundial contra el càncer de mama, com sempre, amb la intenció de conscienciar sobre la detecció precoç, que continua sent la pedra angular en la lluita contra aquesta malaltia. A Andorra, com a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública.
Des que l'any 2008 el ministeri de salut va posar en funcionament el programa de detecció precoç del càncer de mama, s'han superat les 16.000 mamografies.
Aquesta iniciativa ofereix a les dones d'edats compreses entre els 50 i els 69 anys, quan és més freqüent la seva aparició, una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys.
En el decurs del 2018 ja s'han fet 1.704 mamografies, que han permès detectar 3 casos, mentre que el total des que es va activar el programa és de 86.
El ministre de salut, Carles Álvarez Marfany, creu que està consolidat i hi ha més conscienciació.
El càncer de mama, el més freqüent en dones
Les dades mostren que, en les dones, el tumor de mama és el que es diagnostica amb més freqüència, un 30,9%, entre el 2010 i el 2014.
Pel que fa a la mortalitat, la taxa a causa d'aquest tipus de càncer en el mateix període es va situar en l'11,9% per cada 100.000 dones.
Tot i els esforços per conscienciar sobre la detecció a temps, aquest percentatge es va incrementar entre el 2012 i el 2016, quan va ser del 14%.
Es tracta del càncer més freqüent entre les dones, i segons l'OMS es pot afirmar que una de cada vuit el desenvoluparan al llarg de la seva vida. I és que la detecció precoç continua sent la millor alternativa en la lluita contra aquesta malaltia.
L'associació contra el càncer de mama, Assandca, ha previst un seguit d'activitats per donar a conèixer l'associació i recaptar fons per lluitar contra la malaltia.
Aquest divendres es presenta una escultura commemorativa d'Emma Regada a la plaça Rebés. Hi haurà, una altra vegada, venda de polseres solidàries, s´il·luminarà la façana de VallBanc de color rosa i diumenge tindrà lloc la caminada popular que s'espera que aplegui unes 1.500 persones.
Dolors Ucles, Eva Duró i Sílvia Martí són tres dones que s'han hagut d'enfrontar al càncer i ens han explicat la seva experiència aquest divendres a 'La Rotonda' d'ATV:
Informa, Joan A. Sarmiento