Prop de 750 menors, en situació de risc
Un estudi identifica 748 infants o adolescents en perill, a Andorra. És prop d'un 8% de la població situada entre els deu i els 21 anys. 87 han patit situacions de maltractament o negligència per part dels pares. L'informe, promogut pel Govern i la Fundació Julià Reig, posa en relleu una descoordinació entre els diferents actors implicats en la matèria i una necessitat consegüent de reestructurar serveis.
Els 748 infants o joves en perill han estat denunciats a la policia, atesos pels assistents socials o bé ingressats al Centre d'Acollida d'infants. També s'hi han inclòs els infants o joves que han visitat el Servei d'Urgències per intoxicacions, agressions, abusos, trastorns mentals i consultes joves.
És remarcable que un 60% dels majors de setze anys ni estudien ni treballen, i molts d'ells no tenen els estudis obligatoris. Això els dificulta la incorporació al mercat laboral. La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez ha anunciat que es treballarà en més polítiques actives d'ocupació conjuntament amb Educació, especialment dirigides a aquesta franja més sensible de la població.
L'estudi evidencia una descoordinació important entre tots els agents implicats en matèria d'infància. El ministeri de Salut i Benestar vol treballar per solucionar-ho. Per això, es volen impulsar, per exemple, canvis a serveis de l'hospital, com urgències o salut mental, per garantir una millor intervenció sobre els infants en perill. Cal, a més, introduir canvis legislatius per cobrir buits jurídics.
L'autora de l'estudi, Magda Mata, ha explicat com s'han trobat buits en casos de separació i també amb "joves que van al metge sols i no els volen atendre perquè són menors d'edat".
Les xifres de menors en perill a Andorra que s'han presentat avui, tot i que són elevades, són inferiors a les que registren els països veïns.
Informa: Xavi Palma Imatge: Meri Bellosta