Elisa Muxella, directora de l'Institut dels Drets Humans: "El dret a un habitatge digne no està garantit"

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra ara mateix no està garantint el dret a un habitatge digne. Afirmació contundent per part de la directora de l'Institut dels Drets Humans, que també reivindica altres mancances com el llargament reivindicat dret a avortar i la falta de llibertat d'expressió, posant d'exemple el cas de la presidenta d'Stop Violències. 

Aquests han estat alguns dels temes que aquest dilluns es van portar a debat en una conferència compartida amb l'advocat i president de l'Associació Drets, que col·labora estretament amb l'institut en la querella interposada contra Mariano Rajoy, antics ministres i ex-alts càrrecs policials espanyols per presumptes delictes de coaccions i amenaces a ciutadans andorrans per aconseguir informació bancària de polítics catalans relacionats amb l'independentisme. 

La directora de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, Elisa Muxella, ha destacat un dels drets que en aquests moments no s'està garantint: el dret a un habitatge digne. Ho diu tenint constància de pisos on viuen moltes més persones de les que haurien de ser i afegeix que aquest problema "fa que els andorrans, residents i no residents, hagin de viure i anar a buscar-se la vida a fora de les nostres fronteres i això és inadmissible". 

Muxella també ha ressaltat la falta de transparència i llibertat d'expressió posant el cas del procés judicial obert contra la presidenta d'Stop Violències per denunciar la manca del dret a avortar a Andorra a la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (CEDAW). 

També ha explicat que mentre que les Nacions Unides recomanen que la difamació surti del Codi Penal i se'n vagi al civil, en el cas d'Andorra "no sols no es fa, sinó que hi ha la intenció d'augmentar les penes i les sancions. Són qüestions que hem de debatre i pensar amb el poble". 

Altres temàtiques són, per exemple, la necessitat de conservar el medi ambient. Per a Muxella, és un altre dret que s'està vulnerant: "Ara mateix sembla que el que preval són les construccions per tot arreu del Principat sense pensar en com això canviarà el nostre medi natural i com podrem gestionar els recursos". Posa un altre cas, relacionat amb la pandèmia: la discriminació a Andorra i altres països al voltant de vacunar-se o no de la Covid-19, tenint constància de persones que van patir aquesta situació a la feina. 

Respecte l col·lectiu LGTBIQ+, també hi ha feina per fer i això ho constaten entitats internacionals com ILGA-Europe. En aquest sentit, Muxella reclama la necessitat d'aturar qualsevol tipus de discriminació i treballar molt la prevenció a l'escola.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Eric Escabias 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.