Els psicòlegs confirmen els efectes negatius del distanciament pel Dia internacional del petó
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Les abraçades físiques s'han convertit en virtuals i els petons de tota la vida, en tocs de colze. La pandèmia ha modificat molts més aspectes a part de l'econòmic i el sanitari. Els costums també s'han vist afectats. Aquest dimarts, en el Dia internacional del petó, hem sortit al carrer per copsar si estem mostrant menys afecte de l'habitual.
Petons, abraçades, tot plegat mostres d'afecte que s'han vist afectades per la pandèmia. És per això que hem sortit al carrer a demanar-ho: Ens estem fent menys petons de l'habitual? Per què ho estem canviant? "Els petons s'han substituits per cops de colze", diu un ciutadà. Altres afegeixen que "amb la família i les amistats es nota" i troben molt a faltar "les abraçades i donar la mà". Hi ha qui ho ha notat sobretot "amb els padrins perquè per no posar-los en risc, la resta de la família no els petonegem ni els toquem". I és que "per respecte les distàncies es guarden bastant més", diu un altre dels enquestats. Tots esperen el dia "en què puguem tornar a la normalitat".
I és que aquesta manca de tacte provocada pel distanciament social té afectacions psicològiques clares. D'un cantó, pot provocar malalties relacionades amb l'autoestima i el funcionament correcte de les relacions afectives. De l'altre, pot ajudar a accentuar el sentiment de soledat d'algunes persones. El psicòleg Tomàs Navarro explica que "la nostra salut mental empitjora quan no tenim contacte íntim, si no tenim contacte íntim emmalaltim i quan emmalaltim rebutgem el contacte" i, per tant, "sense cap mena de dubte ens ha afectat molt".
Malgrat tot, els psicòlegs tenen clar que un cop estigui controlada la pandèmia, tot tornarà a la normalitat i la població es tornarà a abraçar i a petonejar com abans. "Quan puguem abraçar-nos, ens abraçarem, perquè és natural i instintiu, necessitem el tacte, i amb el colze o el puny no hi ha tacte. El buscarem i el trobarem". assegura Navarro.
Alguns estudis indiquen que fer-se petons ajuda a reforçar el sistema immunològic. És per això que, amb els beneficis per a la salut mental, els psicòlegs també animen a reforçar el contacte físic amb els altres.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Ricard Tenza
Locució: Jordi Lorente