Puja més d'un grau la temperatura mitjana i baixen un 20% les precipitacions des dels anys 50

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

En el marc del Workshop Climpy, el CENMA ha recollit les dades climàtiques d'Andorra dels darrers seixanta anys per analitzar els efectes del canvi climàtic. L'augment de la temperatura mitjana de l'aire, el descens de les precipitacions o l'increment dels dies càlids són alguns dels indicadors que evidencien l'escalfament global.

Després que el 2016 es confirmés com l'any més càlid del planeta, aquest 2017 s'ha mantingut la tendència dels darrers anys i se situa com un dels tres amb una temperatura més elevada.

Per analitzar els efectes del canvi climàtic en la variabilitat del clima, el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya ha analitzat l'evolució del clima des dels anys 50 fins a l'actualitat. Pel que fa a la temperatura mitjana de l'aire, s'observa una clara tendència a l'ascens d'uns 0,14ºC per dècada, sent a partir dels anys vuitanta quan la variació és més destacable, mentre que les precipitacions han minvat més d'un 20% d´ençà que es tenen dades.

També s'ha estudiat l'evolució del nombre de dies en què s'han superat els 25ºC de temperatura màxima. Aquesta dada també s'ha incrementat en els darrers anys exponencialment, en 2,2 dies per dècada, sent el mes de juliol del 2016 el més càlid de la història, quan es va assolir una mitjana de 24ºC. En canvi els dies gèlids, considerats aquells en els quals no se superen els 0ºC, han descendit 0,6 dies per dècada, confirmant l'augment de temperatures també a l'hivern.

Informa: Hèctor Romance

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.