La qualitat de l'aigua dels rius assoleix el millor resultat de la història: el 100% és excel·lent o bona
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per primera vegada a la història el 100% de les aigües superficials del país, és a dir, la dels rius, han aconseguit una qualitat excel·lent o bona el 2021.
Se supera així el màxim registrat justament l'any anterior, el 2020, que va ser del 95%.
El motiu principal ha estat les restriccions derivades de la Covid-19 que han produït una menor càrrega contaminant a les aigües, segons ha detallat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. "Els paràmentres ambientals en general, no només l'aigua, s'han vist afectats en positiu", ha manifestat remarcant que s'han assolit "un dels reptes importants del pla de sanejament".
"Ens vam fixar uns objectius molt ambiciosos perquè enteníem que la qualitat de l'aigua en un país de muntanya com el nostre ha de ser excel·lent o bona i ja els podem donar per assolits". I és que el 2005 la qualitat de l’aigua excel·lent i bona no arribava al 40%.
El 2021 es van netejar uns 646 quilòmetres de rius dels quals es van extreure 11,4 tones de residus. Això representa gairebé 18 quilos per quilòmetre, una ràtio similar a la dels anys anteriors i que ha millorat molt si la comparem a la del 2010, que arribava als 150 quilograms per quilòmetre.
Durant l'any, s'han tractat 18,2 milions de metres cúbics d'aigües residuals. Més d'un 60% a la depuradora que està situada en el punt més baix del país i que recull les aigües d'Encamp, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria.
La depuradora EDAR Sud és la més gran d'Andorra amb capacitat de tractament diari de 30.000 m3.
Informa: Judith Sáez-Sergi Cano
Imatges: Aïda Pagès