Quina és la mida dels andorrans?
L'home andorrà adult fa, de mitjana, 176,1 centímetres d'alt, mentre que les dones fan 162,9. Som el 44è país del món per alçada masculina i el 50è en femenina. Encara lluny d'altres països de l'OCDE, com els que encapçalen el rànquing –Letònia en dones (169,8 centímetres de mitjana) i els Països Baixos en homes (182,5)–. Andorra, però, ha crescut molt en les dècades centrals del segle XX.
Si es mesura l'ésser humà per la seva mida física quan deixa de créixer, els andorrans fan, de mitjana, 176,1 centímetres i les andorranes, 162,9. És a dir, som el 44è país del món en alçada masculina i el 50è en femenina. Són els resultats que es recullen a l'estudi "Un segle de tendències en l'edat adulta humana" dels investigadors de l'Imperial College de Londres que es va publicar la setmana passada a la revista acadèmica eLife.
Malgrat això, l'objectiu principal de l'estudi és, com indica el títol, comparar l'alçada humana des de fa un segle. Concretament es comparen les dades d'adults nascuts entre el 1896 fins al 1996. I aquí és on es pot comprovar que en el cas d'Andorra, i especialment dels homes andorrans, l'alçada ha crescut molt els anys centrals del segle XX, probablement pel desenvolupament industrial i socioeconòmic, coincidint amb la postguerra europea. De fet, el 1896, quan al Principat només vivien uns milers d'habitants, els homes adults feien a Andorra 163,4 centímetres de mitjana, i les andorranes, 152,4 centímetres. Aleshores, Andorra només arribava a ser la 78a del món per alçada femenina i 76a per alçada masculina.
Avui en dia, els més alts del món són els homes holandesos i les dones letones (182,5?cm i 169,8?cm respectivament) en un rànquing dominat a principis del segle XX pels escandinaus. Espanya ha recuperat encara més posicions que Andorra i ha passat de ser 105è a 44è en dones, i de 93è a 41è en homes, amb unes alçades similars a les andorranes actualment. Molt més amunt està França, on els homes fan 176,5 centímetres d'alçada i les dones 164,6 actualment.
Totes les dades es poden consultar al web de la xarxa de científics de la salut, NCD-Risc, que treballa estretament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Al web es poden consultar també estadístiques de l'índex de massa corporal mitjà o de la prevalença de la diabetis, basats en estudis similars d'altres universitats. Amb el perfil del país els investigadors han arribat a projectar que el 2025, més del 30% de la població andorrana tindrà obesitat i la diabetis afectarà el 9% dels homes i gairebé el 6% de les dones. Encara som a temps de plantejar-nos un estil de vida més saludable.
Informa: Jordi Domingo