Ramaders i Govern pacten com respondre ràpidament a l'atac d'un d'os
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Reforçar la localització de la cabana ramadera amb l'ajuda de Govern, per prevenir o intervenir ràpidament en cas d'un atac d'os. És un dels temes que s'ha posat sobre la taula en l'última reunió de l'associació de ramaders amb l'executiu on s'ha informat del seguiment de l'espècie. En l'últim any s'han albirat 8 dels 83 exemplars vistos al Pirineu.
Molts ramaders avui dia tenen localitzats els ramats que pasturen per les nostres muntanyes, però l'Associació de Pagesos i Ramaders assegura que en l'última reunió amb el Govern s'ha parlat de la possibilitat d'estudiar uns localitzadors que el mateix Govern proporcionaria als ramaders per disposar de la informació del moviment de la cabana i poder ser més ràpids a l'hora d'avisar o actuar en cas d'atac d'os, una situació que de moment no s'ha produït tot i que el Cos de Banders ha registrat la seva activitat a Andorra.
A la seva pàgina d'Instagram es publica un recull de les imatges captades per fototrampeig. Això, sumat als rastres de petjades o pèl, han permès identificar vuit exemplars per ADN i albirament directe, com va ser el cas del que es va veure a la Cortinada on l'animal va baixar fins al límit de la carretera. Tots els albiraments es comparteixen dins el Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru del Pirineu del qual Andorra forma part i on es tenen 83 exemplars identificats.
Abans d'implementar noves mesures, a la reunió d'aquest dimarts s'ha establert un protocol que pot anar variant pel qual s'informa del moviment de l'os o possible entrada al territori. A priori, des del govern s'avisaria a l'associació de ramaders i aquests, als membres que tinguin animals pasturant a la zona.
Properament es publicarà un vídeo amb consells en cas de trobar-se l'os, de moment, però, la pàgina de Medi Ambient disposa d'un fullet informatiu amb un número directe, el 148.
Informa: Rosa Alberch