El raonador del ciutadà sobre el problema de l'habitatge: "Andorra ara té una amenaça existencial important com a país"
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els anys 2020 i 2021 l'habitatge va representar un terç del total de queixes que va rebre el Raonador del Ciutadà, mentre que el 2022 ja representaran més del 40%. Una demostració que aquesta problemàtica s'està aguditzant.
Ho ha detallat Marc Vila a La rèplica, on ha reconegut tenir una sensació amargant respecte la situació actual. Creu que hi hauria d'haver hagut "més esforç, més intensament i més ràpid". Ha insistit que el tema de l'habitatge s'ha de tractar des de tots els punts de vista i que tot el que es pugui fer ha de ser en paral·lel.
"Totes les mesures són bones. Si se n'han fet cinc, les cinc són bones. No una en lloc d'una altra. Una complementa a l'altra i una se suma a l'altra, amb l'objectiu final que hi hagi més pisos al mercat. Si l'economia continua creixent al ritme actual, jo crec que encara no hem arribat al pic, que encara podem anar a pitjor. Potser no tant en quantitat, però sí en intensitat i drama."
Marc Vila, raonador del ciutadà
Així mateix, també ha afirmat que el Principat té una amenaça existencial important com a país. "Europa és una part. L'altra és aquest conjunt de coses lligades a creixement i habitatge. I al tema de l'habitatge no se li dona prou el lloc a dins d'aquest tema més gran que és el creixement, el malbaratament de recursos, etc. Perquè l'habitatge toca directament a persones. I toca cada vegada a més persones. I això pot trastocar i ferir de mort el ritme convivencial que hem tingut fins ara."
El raonador del ciutadà alerta que el de l'habitatge és un problema transversal i que ja no afecta, només, a les persones amb més dificultats. Aquest, unit al creixement urbanístic i també l'Acord d'Associació amb la Unió Europea són, per a Marc Vila, els dos grans reptes pel país aquest 2023.
Informa: Laura Massegú