Rebutjada l'esmena a la totalitat del PS a la llei de mesures urgents

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El Consell General rebutja les propostes del PS en matèria d'habitatge presentada juntament amb l'esmena a la totalitat a la Llei de mesures urgents. La majoria considera que són massa intervencionistes i que crearien desigualtat. El PS defensa que el seu text alternatiu donaria eines a curt i a mitjà termini per a pal·liar el problema dels lloguers. 

Dues de les propostes del PS eren allargar la pròrroga dels contractes de lloguer per la durada total de l'acord, és a dir, un o cinc anys, i crear un registre que es nodriria de les dades aportades pels propietaris. Defensen que donaria temps a definir una estratègia a llarg termini.

El conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Carles Sánchez, creu que amb aquesta pròrroga "estabilitzem una part del mercat".

El Govern no comparteix la idea. Diu que crearia desigualtat i que seria massa intervencionista.

El ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, considera que "incideix de forma molt intrusiva en la dinàmica del mercat i traspassa la responsabilitat als administradors amb un règim sancionador per castigar-los".

Per a la majoria, la proposta socialdemòcrata és decebedora i sense idees noves. Rebutgen, a més, la mesura per a augmentar el salari mínim, que el PS fixava en un 8,5%. La consideren poc ponderada.

El president del Grup Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha valorat que són "mesures impactants a curt termini", però que "a llarg termini pot tenir efectes adversos".

Per la seva part, la presidenta suplent del Grup Demòcrata, Mònica Bonell, ha expressat la seva "decepció", ja que "esperàvem trobar propostes significatives i diferents".

El president suplent del Grup Liberal, Marc Magallon, considera que "en un moment de crisi sanitària i econòmica com aquest seria un colp dur per a les més de 13.000 microempreses del país". També ha apuntat que "moltes d'aquestes ja hauran d'assumir costos extres per la situació actual".

Terceravia ha ofert la seva col·laboració al Govern per pal·liar el problema. Ha demanat, a més, modificar la Llei del saig perquè els executors privats puguin encarregar-se dels desnonaments.

En aquest sentit, el president suplent de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Joan Carles Camp, ha destacat que "no només alleugeriria la batllia sinó que també s'agilitzarien els cobraments i el retorn de la possessió dels immobles a favor dels propietaris, perquè poguessin tornar a posar-los al mercat de lloguer".

Sánchez ha conclòs el debat demanant un pacte d'estat per l'habitatge. La majoria ha convidat els socialdemòcrates a materialitzar l'entesa al debat sobre l'Institut Nacional de l'Habitatge.

Informa Ana Alamán
Imatges Jordi Seabra

 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.