Reclamen més implicació del Govern per evitar l'esfondrament de la casa més antiga del país

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L´Associació Velles Cases Andorranes vol més implicació del Govern per evitar l´esfondrament de la casa Ribot, a Escaldes-Engordany. Construïda entre els segles quinze i setze, és la més antiga del Principat. Des del Govern expliquen que hi ha voluntat per preservar-la, però que la família no ha sol·licitat la subvenció corresponent al 2016.

Amb gairebé 600 anys, la casa Ribot és la més antiga del país, però segons l´historiador i president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, podria deixar de ser-ho perquè aquest emblema del patrimoni nacional està en perill real d´esfondrament. El seu interior està molt malmès i, especialment, el més alarmant és el sostre de l´habitatge. Benet afirma haver tingut accés "a un informe que es va fer i és alarmant" perquè "la casa s'aguanta pels pèls". Creu que davant aquesta situació "un govern ha d'actuar segons les circumstàncies".

L´any 2015 la família Santuré, propietària de l´immoble, va demanar una subvenció per fer front a les despeses, però va ser denegada per manca de documentació necessària. Benet assegura que "ningú no demana un xec en blanc". Entén que és una propietat privada, però matisa que el que es demana "és una actuació ràpida per mantenir l'immoble i fer un estudi per conservar-lo". A més, diu que "la mateixa família està disposada a cedir la casa com a lloc d'interès cultural i turístic".

La ministra de Cultura, Olga Gelabert , assegura que estan interessats a preservar aquest bé d´interès cultural. De fet, a principi d´enguany els tècnics de patrimoni es van desplaçar a la casa per analitzar els danys reals i fixar-ne les prioritats d´actuació "tot i que no és habitual" La ministra indica que les valoracions van marcar unes prioritats, "entre les quals, apuntalar el sostre, que s'està caient, i les filtracions d'aigua provinents de la xemeneia". Explica que, en aquest sentit, el ministeri esperava una demanda de subvenció per aquest 2016, però no n'hi ha hagut cap. 

El període per presentar les sol·licituds de subvenció va acabar el 29 de juliol, un ajut que cobreix el 50% del cost.

Informa: Ariadna Comas

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.