Regirarocs sondejarà la balma del Llunci, un jaciment només documentat als anys 1960
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Com va ser el pas dels últims caçadors recol·lectors als primers ramaders agricultors. És la pregunta que es fa la comunitat científica i a la qual Andorra podria aportar nova llum. D'aquí a uns dies s'iniciarà una intervenció a la balma del Llunci, un abric rocós similar al de la Margineda. Segons l'arqueòleg Gerard Remolins, també serà interessant explorar altres estructures com la canya dels Pujols.
A mitjan anys seixanta, l'historiador i polític Pere Canturri va documentar la balma de la Margineda, un abric rocós a Aixovall on s'han localitzat vestigis del Paleolític superior amb més d'11.000 anys d'antiguitat i fins al 4.000 aC.
Gerard Remolins va revisar la datació d'alguns elements trobats, com ara arpons i utillatge de pedra riolita, i va portar nova informació sobre la procedència dels ocupants, que venien de manera estacional del nord o del sud.
En aquest sentit, ha destacat que hi havia interès per buscar altres emplaçaments amb característiques similars a la balma de la Margineda i que podrien contenir sediments en fase de transició entre el Mesolític i el Neolític.
I és precisament a la balma del Llunci, molt a prop de la futura urbanització La Cabeca, on continuarà aquesta feina. Arbres de la Tardor, la promotora de La Cabeca, i Patrimoni Cultural han signat un conveni per fer una primera intervenció després que la documentés Pere Canturri.
Remolins ha assenyalat que la intenció de fer-hi una excavació és intentar caracteritzar els treballs de Canturri, establir una cronologia i profunditzar. "Volem veure si podem assolir un nivell de sediments que contingui restes dels primers pobladors".
Fa uns quaranta anys que no es feia una excavació com aquesta.
Remolins ha remarcat que "l'extensió que hem previst no és gaire àmplia, entre els quatre i els nou metres quadrats". La prioritat, ha comentat, és "aprofundir i assolir el nivell basal d'aquesta balma per poder tenir tots els nivells de sedimentació que s'han produït al llarg del temps".
Els treballs es portaran a terme al mes de novembre tot esperant que la balma del Llunci tregui a la llum nous indicis per completar el discurs d'aquest període postglacial.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Locució: David Domingo