Reportatge 8M: els malabars i renúncies de les dones per conciliar vida laboral, familiar i personal

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La conciliació laboral és una reivindicació de les associacions que han llegit el manifest amb motiu del 8M.

Destaquen que encara queda molta feina per fer. Nosaltres hem parlat amb algunes dones que ens han explicat com ho han fet per conciliar la vida laboral, familiar i personal.

L'exciclista professional, Xary Rodríguez, explica que va "renunciar a ser ciclista per canviar de món professional i apostar per la  parella i per crear una família."

La primera vegada que la Xary, que ara treballa en un càrrec de responsabilitat del sector de l'esport i la restauració, es va plantejar deixar la seva professió va ser després de reflexionar que no arribava als seus objectius de creixement professional i remunerat.

Una situació que viuen moltes dones que, a part de treballar, s'encarreguen del treball domèstic i familiar.

La periodista Mari Carme Grau recorda que "va ser difícil". "Em vaig haver d'espavilar. No estava del tot sola perquè tenia la meva mare, que cada cop que les nenes feien un esternut agafava el bus i pujava cap Andorra."

"Tinc la gran sort de tenir al costat familiars, avis i àvies, que poden encarregar-se del meu fill quan estic aquí treballant a les tardes, però hi ha gent que no té aquesta sort", diu la copropietària de Líquid Dansa, Mònica Vega.

De fet, la Mònica explica que hi ha moltes famílies que porten els fills a la seva escola per poder conciliar la seva vida. Una solució, però, que implica un esforç econòmic.

Creu que el Govern i les empreses privades haurien de treballar per a uns horaris més adaptats "per a les mares i els pares que s'han d'encarregar dels nens després de l'escola."

"Estem criant nenes que són tot terreny, que saben que si la mare ha de treballar a casa i estar tancada a l'habitació, ho ha de fer, i després ja podrem gaudir el cap de setmana", opina Xary Rodríguez.

Grau considera que les mares que poden fer teletreball ara tenen sort. "En aquell moment no existia, no hi havia manera, era molt complicat."

Una sort que també implica que les dones tornin a casa, perquè arran de la pandèmia moltes han optat per no tornar a l'oficina en benefici de la conciliació. Així ho alerten des d'algunes esferes feministes, que també aprofiten per deixar clar que és un error pensar que les polítiques de conciliació només afecten les dones.

Recorden que han d'implicar els homes. Per això, un dia més, reivindiquen la seva força i lluita per a la igualtat: "Que se'ns valori per com som, qui som i què fem".

Informa: Sílvia Mestre-Judith Sáez
Imatges: Kevin Ribeiro-Pere Besolí

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.