Reportatge: L'afectació per a la Seu d'Urgell de les restriccions de mobilitat a la frontera
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Des de la Seu d'Urgell, la crisi sanitària de la Covid-19 es viu d'una manera semblant al Principat, ja que el pas per la frontera, segons ens ha explicat l'alcalde de la ciutat, ha baixat entre un seixanta i un noranta per cent. Jordi Fàbrega creu que quan les dades sanitàries siguin similars al Principat i a l'Alt Urgell s'hauria de permetre més la circulació transfronterera.
Les mesures restrictives de la mobilitat han estat devastadores per a la vida econòmica i social a banda i banda de la frontera.
Fàbrega indica que "hi ha hagut una baixada molt significativa dels vehicles que creuen la frontera". "En les dades de la Policia Nacional s'ha vist una disminució del 60% de vehicles en dies laborables i del 90% els caps de setmana".
L'alcalde de la Seu ha demanat als responsables de Salut catalans que la mobilitat es permeti el cap de setmana igual que de dilluns a divendres. Salut li ha dit que no. "Sempre he defensat que mentre els nivells de pandèmia de l'Alt Urgell i Andorra siguin similars la frontera hauria de ser al més permeable possible", argumenta.
Els botiguers, que malgrat tot obren gairebé cada dia, es queixen que els dies forts de mercat, com ara els dissabtes, no arriben ni al 50% de les vendes. Mentrestant, les factures continuen arribant. "Tinc préstecs de bancs, despeses d'autònoms, gestors, aigua, llum... que no puc cobrir si no tinc ingressos", explica la botiguera Maria Elisa Useche.
L'aspecte de la vila és de poca vida tot i que els ciutadans, com Lluís Noguera, es prenen la situació amb resignació: "Anem fent vida normal i, si ens agafa, bona nit i tapa't. Vaig del poble aquí i d'aquí al poble". El seu poble és Pont de Bar, amb setze habitants i cap positiu, però, com recorda l'alcalde, als llocs poc poblats la R0 pot pujar de seguida. Ara hi ha catorze positius de Covid a l'hospital de la Fundació i la taxa continua a 1,40.
Hi ha empresaris que no entenen algunes de les mesures sanitàries que han culpabilitzat certs sectors com la restauració. Manuel Sandia és propietari d'un restaurant i explica com "de dilluns a divendres tot va bé i el cap de setmana, que ens confinen, no". "Els restaurants no tenen la culpa de la pandèmia".
A partir del 23 de novembre es podrà tornar, amb prudència, a una certa normalitat quan obrin de mica en mica algunes activitats, sempre amb un ull posat en les dades sanitàries.
Informa: Sílvia Mestre
Informa Sílvia Mestre
Imatges Sergi Linares