Reportatge: Així funcionen les màquines de TMA cedides al SAAS per detectar la Covid-19
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
A mitjan maig van arribar les dues màquines per a proves TMA cedides per Grifols i Hologic per detectar el coronavirus SARS-CoV-2. El laboratori clínic del SAAS encara no les ha posades al límit de capacitat, però ja es prepara per tenir prou estoc de reactiu en cas d’un rebrot. Hem pogut entrar-hi i veure com funcionen.
Des que es van posar en marxa les dues màquines de TMA ja s'han fet unes 1.600 proves. Cada una pot produir 1.000 resultats per dia, però de moment no s’hi ha arribat.
El laboratori treballa amb unes 250 mostres diàries. Són igual de fiables que les PCR per detectar la Covid-19, però el procés és més lent. El cap del servei de laboratori clínic del SAAS, Antoni Pérez, indica que "en lloc de fer cicles d'ampliació de la temperatura, fa tres seqüències però a temperatura constant". Diu que és molt similar a la PCR i més sensible, ja que "pot detectar entre 10 i 5 vegades més virus que la PCR".
Salut està fent els cribratges sectorials amb TMA. Ara els resultats s’obtenen d’un dia per altre, però en cas d’un rebrot, es podrien tenir en poques hores. La preocupació del SAAS és tenir prou reactiu. Per això ja s’està preparant. Segons Pérez, s'haurien de "reorganitzar i posar personal a temps complet fent servir les TMA". Asseguren que ho tenen previst, "la qüestió és que el proveïdor no es desabasteixi de reactiu, perquè hi ha més demanda que capacitat de producció". Des del laboratori estan "acumulant estoc". Confien no trobar-se en aquesta situació "però el subministrament està limitat".
Dos professionals del laboratori s’han format per fer servir aquests equips. Si la mostra s'ha obtingut amb un tub especial pensat per a la màquina TMA es pot introduir directament a l'aparell; si no, cal tractar-la prèviament. La persona que ho faci ha d'anar ben protegida, ja que es podria contagiar.
Un cop el reactiu també està col·locat, comença el procés d'anàlisi, que és molt automàtic. Es captura la mostra amb una pipeta i un reactiu de boles magnètiques. Després s'amplifica l'RNA i se'n fa la detecció amb un reactiu complementari amb molècules lluminoses.
Cada màquina té capacitat per a unes 120 mostres. Un cop presa aquesta mostra, cada 15 minuts se n'hi poden introduir de noves. Després, cal esperar tres hores i mitja per tenir el resultat definitiu de cadascuna.
Totes les proves que abans s'enviaven a Barcelona, ara s'analitzen amb aquestes màquines TMA. Ara bé, si és urgent tenir el resultat es fa una PCR ràpida. Amb aquest aparell es poden analitzar fins a sis mostres a la vegada i amb una hora ja es té el diagnòstic. En el que portem de juny se n'han fet unes 400. El CAP de la Sardana ha centralitzat l'obtenció d'aquestes mostres.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Kevin Ribeiro