Reportatge: aprendre l'ofici d'infermeria en època de coronavirus
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La infermeria és un ofici molt vocacional que implica un gran desgast psicològic dels seus professionals que han d'afrontar, sovint, pacients amb situacions complicades i més en aquests temps de pandèmia. Per això, l'Escola d'Infermeria vol reforçar els aspectes de suport emocional i psicològic dels qui s'hi volen dedicar.
La Covid-19 ha suposat una prova de foc per als professionals sanitaris i també per als alumnes de l'Escola d'Infermeria de la Universitat d'Andorra. Ha quedat encara més clara que abans la necessitat que els membres del col·lectiu tinguin eines psicològiques internes o suport exterior per poder fer la seva tasca. La cap de l'escola, Sara Esqué, detalla com "dins la titulació es cuiden aquests aspectes, però es reforçaran encara més pels estudiants actuals i futurs a nivell transversal en els tres cursos acadèmics del bàtxelor".
Enguany, els alumnes fan pràctiques en un període més llarg que anteriorment. Montse Ojeda, infermera del CAP de Sant Julià i tutora d'alumnes en pràctiques, remarca la implicació dels i les estudiants, "ja sigui en activitats assistencials al centre i a domicili, i en l'atenció pal·liativa". I sembla que el resultat és bo. Antonio Ferreira és pacient del CAP i assegura que li fan les cures "perfectament". "Estic molt content".
Perquè, en definitiva, del que es tracta, tant per als alumnes com per als que ja exerceixen és poder ser útil. "Per això m'agraden molt les pràctiques d'ambulatori", diu l'alumna de l'Escola d'Infermeria, Clàudia Jodar. "La mort és quelcom natural, ens ha de passar a tots i fer un acompanyament en moments tan durs em realitza", afegeix.
La infermeria es tracta d'una escola amb moltes sortides pràctiques, en bona part l'hospital Nostra Senyora de Meritxell però també a França, per exemple.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Anna Romagosa