Reportatge: com analitzen la neu els banders per establir el risc d'allaus
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Amb l'objectiu d'oferir butlletins de risc d'allaus específics per cada zona del país, des d'aquest hivern és el Cos de Banders qui s'encarrega de fer els sondatges per analitzar l'estat de la neu. La tasca es porta a terme tots els dilluns, dimecres i divendres, cada cop en una zona de muntanya diferent. Es tracta d'un treball minuciós per mesurar les característiques de cada capa del mantell nival i poder detectar si n'hi ha alguna d'inestable que pugui provocar una allau.
Des d'aquesta temporada d'hivern, és el Cos de Banders qui s'encarrega dels sondatges de la neu per establir el risc d'allaus. Abans ho feia una empresa externa i prèviament els butlletins d'allaus els elaborava Meteo France amb dades de les estacions, però el Govern ha decidit fer-ho amb mitjans propis per aconseguir un salt qualitatiu.
L'equip està format per set membres, i fan sondatges tots els dilluns, dimecres i divendres. Cada dia es traslladen a un punt diferent de la geografia, que l'Oficina d'Energia i Canvi Climàtic ha considerat rellevant meteorològicament.
Un cop al lloc, s'informa de les condicions del temps i es mesura el gruix de neu. A continuació, es fa un sondatge per percussió per detectar les diferents capes de neu, i es fa un tall al mantell nival per poder-les analitzar. De cadascuna se'n calcula la seva duresa, densitat, humitat, temperatura i el tipus de gra de neu.
L'objectiu dels sondatges és poder informar la població del risc d'allaus, que cal consultar abans de cada sortida a la muntanya. Tot i que actualment el risc se situa en 2 sobre 5, els banders recomanen portar sempre pala, sonda i Arva, informar d'on es va, i consultar la previsió del temps.
Imatges: Marta Tort
Informa: Esther Jover
Locució: Laura Massegú