Reportatge: descobrim els secrets d'Engordany
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Esteve Albert hi va trobar l´escenari perfecte per a representar-hi el pessebre vivent als anys 50 i va ser el primer dels dos pobles de la parròquia en ser habitat. Engordany s´ha convertit aquest dimecres en una de les darreres activitat de la Nit d´Estiu als Museus, una oportunitat per a descobrir els secrets d´una Andorra ramadera en ple centre que encara avui dia conserva la seva essència.
Envoltada de carrers d´asfalt, Engordany relata una altra història, la d´una Andorra que aquest dimecres han descobert un grup de curiosos atrets per la idea de conèixer el seus secrets. La responsable del Centre d'Art d'Escaldes-Engordany (CAEE), Ruth Casabella, explica que la població "sempre ha estat relacionada amb l'explotació agrícola i ramadera, a diferència d'Escaldes, que té l'aigua calenta com un recurs particular". De fet, "Escaldes és l'única població ubicada a l'obaga".
Des de la plaça Santa Anna, pel camí de la Peletera entrem en un laberint de carrers plens d´arquitectura tradicional com Cal Rafel, Cal Ricart o Cal Vicari.
I, tot i que ocupi el segon lloc en el nom de la parròquia, Engordany va ser la primera. "És més antiga que Escaldes, es va poblar anteriorment", indica Casabella afegint que "hi ha restes prehistòriques que s'han excavat i estudiat per part de Patrimoni Cultural".
La visita ha anat guanyant adeptes al llarg dels dos anys que fa que s´ofereix des del Centre d´Art d´Escaldes-Engordany, tot que hi ha molta gent que encara no ho coneix. Un dels visitants mostrava sorpresa perquè "sembla que això no existeixi i resulta que hi ha molt poca gent que ho vingui a visitar". El conseller de Cultura del comú, Salomó Benchluch, se sentia molt satisfet "de veure tanta gent que s'interessi pel nostre patrimoni".
En la penúltima Nit d'Estiu als Museus, els visitants de la Ruta per Engordany han tingut un al·licient, el concert de Landry Riba. A la placeta d´Engordany, allà on s´hi havia fet ball i es reunia la gent a conversar, aquest dimecres s´hi han aplegat desenes de persones per a escoltar un recull de paisatges musicals que escriuen històries més intimistes.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Sara Periago