Reportatge: el riure com a teràpia per alleugerir l'estada dels més petits a l'hospital
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Fer riure quan un està malalt no sembla una tasca fàcil, però és una teràpia que pot ajudar usuaris i familiars a fer més lleugera l'estada. A l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha dos voluntaris pallassos, a qui hem acompanyat en una visita per conèixer la seva feina.
El Lluís i l´Anna són els dos voluntaris que fan de pallassos hospitalaris. Darrere les ulleres de pasta i el nas vermell pretenen alleugerir el mal dels petits usuaris. "A vegades amb molt poqueta cosa es fan un fart de riure", explica el Lluís. Així "es crea un ambient d'alegria i festa amb els avis, els pares i els germans que és extraordinari, no es pot explicar perquè és molt màgic". afegeix l'Anna.
Diuen que el riure és terapèutic però els voluntaris també són conscients que cal tenir molta psicologia. El Lluís explica que en el moment que passen la porta "en dos minuts hem de captar què està passant i com entrar, i a partir d'aquí és molt fàcil".
El servei fa dos anys que es va posar en marxa després de fer una formació a proposta de l´Anna i vista l´experiència d´èxit en altres hospitals.
Més enllà de la vessant pallassa, el Lluís porta 17 anys i l´Anna 3 treballant com a voluntaris acompanyant d´adults. Si estan a planta els hi fan companyia a l'habitació. També acompanyen les persones ingressades a salut mental.
Passejar, conversar, llegir o fer riure. Tota ajuda és bona si és per ajudar el pacient. Actualment el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària té 23 voluntaris, 15 a l´hospital i 8 al Cedre i el servei s'ofereix sota demanda.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Albert Refart