Reportatge: els llacs del Pirineu, un llibre obert per estudiar el canvi climàtic
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El CENMA du a terme un estudi amb altres organismes espanyols i francesos sobre el canvi climàtic als llacs del Pirineu. Forma part dels programes Poctefa de la Unió Europea i es pretén que tingui continuïtat.
L'anàlisi del canvi climàtic és cada cop més important pels científics. Precisament per això investigadors del CENMA i de l'Institut Pirinenc de l'Ecologia de l'Aragó han efectuat medicions dels sediments de dos llacs del Principat.
L'investigador de l'Institut Pirinenc d'Ecologia, Blas Valero, explica que seleccionen una sèrie de punts "que ens permetin registrar què ha passat els darrers 100 o 1.000 anys perquè sense saber-ho, no podrem contextualitzar mai què està passant". L'investigador del CENMA, Benjamin Komac, afegeix que "un llac és un bon medi perquè recull informació del que va passar al seu entorn a través dels sediments que es dipositen al fons". D'aquesta manera es poden reconstruir els canvis, ja que "cada any es diposita una capa d'un milímetre que representa com era el clima al voltant del llac" en aquell moment. "És com si fos un llibre i cada pàgina fos un any. El nostre objectiu és saber interpretar com han estat els canvis en el passat", completa al director del CENMA, Ramon Copons.
La metodologia que empren té un origen nord-americà. Es tracta d'introduir un aparell a l'aigua per recollir mostres que després seran analitzades per saber-ne la composició. S'introdueix al llac amb unes cordes i quan està clavat, succiona els sediments. Després es puja i es prepara el contingut per emmagatzamar, explica l'investigador de l'Institut Pirinenc d'Ecologia, Fernando Valero.
Aquest estudi té una durada de 3 anys. Es vol que les mostres que s'han adquirit serveixin per a altres investigacions relacionades que es faran.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Sergi Linares