Reportatge: Entendre el canvi climàtic a través de l'estudi de les molleres
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per les seves particularitats les molleres o torberes són espai molt bons per entendre els canvis del clima. Andorra acull aquests dies un projecte Poctefa amb fons europeus. Aquest dimarts al matí els hem trobat en una mollera a la zona de Grau Roig.
L´equip d'ECOLAB, un dels inclosos en el projecte Replim, la xarxa d'observatoris d'ecosistemes sensibles al canvi climàtic al Pirineu, examina la zona per buscar el lloc idoni per extreure mostres de torba. L'investigador del CNRS Ecolab, Gael Le Roux, explica que la mollera absorveix el diòxid de carboni de l'atmosfera i regula el clima. Trets que es fan servir per fer els estudis. Un dels indicadors és una molsa vermellosa, mostra de la riquesa de la mollera.
Tot seguit, amb uns aparells que anomenen carroters extreuen un lingot de terra carregat d´informació ambiental de fa milers d´anys, des de l'època romana a la revolució industrial, assegura l'investigador François De Vleeschouwer.
El responsable del CENMA, Ramon Copons, recorda que el projecte s'està desenvolupant des de fa tres anys i té previst tenir dos punts de mostreig al país: "un aquí a Grau Roig i l'altre a Canillo, al costat de Sorteny".
Andorra es posiciona, per primera vegada, en el mapa de la recerca entre França i Espanya amb un estudi que té molt recorregut per endavant. La col·laboració es vol ampliar amb l´acord d´associació amb la Unió Europa que permetrà beneficiar-se directament de fons europeus per a recerques científiques.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Jordi Seabra