Reportatge: L'ús de les estacions hidrològiques per controlar els nivells d'aigua i les possibles inundacions
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Controlar el nivell de l'aigua per evitar desbordaments i inundacions a través de diferents estacions hidrològiques. Les èpoques més complicades són a l'estiu amb les pluges intenses i al final de l'hivern amb l'arribada del desgel.
Imatges com les torrentades que hi ha hagut a Andorra es repeteixen cada estiu. Pluges intenses i localitzades que en pocs minuts provoquen desbordaments i inundacions.
El cap d'àrea de gestió i coordinació d'emergències de Protecció Civil, Eduard Vergara, esmenta que és difícil tenir un control dels torrents i els afluents del riu. El que han de fer en aquests casos és "el manteniment que s'hi pot realitzar en l'àmbit dels torrents per saber que afectarà menys en cas que hi hagi pluges molt intenses en un algun punt molt concret".
L'arribada de la primavera també acostuma a ser un moment on el cabal del riu creix. Per això, hi ha 9 estacions hidrològiques al país que controlen el nivell de l'aigua.
El gerent de l'empresa Bioman, Armand Jesús, explica els beneficis de l'ús d'aquestes estacions. "Un sistema d'alertes molt interessant perquè el que permet és també a part de conèixer si estem a punt d'assolir els nivells d'alerta, permet veure com s'estan movent els cabals del riu, si estan augmentant o no quan plou". I afegeix que, de vegades, el fet que plogui intensament no vol dir que el riu hagi d'augmentar el seu nivell. "De fet, hi ha coses que poden semblar curioses, però de vegades pot ploure molt intensament, però els cabals no creixen".
Es fa un seguiment constant a través de l'aplicació mòbil. Les zones de muntanya es troben entre els territoris més afectats per amenaces naturals. L'aprovació de la nova llei de protecció civil preveu detectar, en un futur, riscos en zones més susceptibles d'inundació. Així, Vergara afirma que d'aquesta manera "veurem si s'ha construït realment a la vora del riu i quines actuacions preventives haurem de dur a terme per tenir en compte el risc d'inundacions".
L'objectiu últim és minimitzar els riscos. "Sabem que hem de viure amb aquest risc, però hem de posar les mesures preventives des de l'administració per intentar que la ciutadania sigui el més resilient possible".
Informa: Roser Puigbò
Imatges: Albert Refart