Reportatge: El funcionament del mòdul de menors
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El mòdul de menors de la presó, tot i que s'utilitza poc, funciona correctament, segons el director del centre penitenciari. El darrer menor que hi va ingressar ho va fer a final del 2013. Encara manca regular, però, alguns aspectes com ara l'anomenada unitat de vida familiar. És a dir, com gestionar els dos pisos que hi ha al mòdul habilitats per visites de familiars dels menors de fora del país.
L'àrea sanitària de reinserció i menors creada amb la posada en funcionament del mòdul disposa de cinc agents que han rebut formació específica tant a França com a Catalunya. La feina que desenvolupen aquests agents és diferent de la resta, ja que fan un seguiment del menor en totes les activitats del dia. Un cop ingressa, es fa un estudi del seu perfil i es valoren les necessitats per establir una agenda personalitzada en la qual la presència de l'agent és constant. I és que, tenint en compte la poca ocupació del centre, cal que els joves puguin interactuar.
Tot i la poca utilització del mòdul, el director assegura que no es pot utilitzar per a altres finalitats perquè "no pots donar accés a un col·lectiu de dones o d'interns preventius a determinades sales i dir-los un bon dia que no hi vagin més". Ha afegit que és un servei necessari. Pel que fa als dos pisos habilitats a les instal·lacions i destinats a rebre les famílies de menors forans, Garcia ha dit que no s'han utilitzat mai. Diu, a més, que caldria una regulació específica per posar-los en ús. Assegura que, de moment, "encara està molt verd" perquè el marc legal hauria de definir qui ha de tenir accés a les visites, els requisits i qui les atorga". Ha afegit que actualment els agents destinats a l'àrea de menors són suficients i que no està previst ampliar-la.
Informa: Anna Pifarré Imatge: Sergi Pla