Reportatge: Què s'ha de fer si es troba un niu d’oreneta?
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Manipular nius, ous i cries d'espècies de fauna que hi ha al país, com els de les orenetes està prohibit. Ho recorden des del departament de Medi Ambient, que ha iniciat, en col·laboració del cos de Banders i una enquesta ciutadana, un pla de seguiment d'aus migratòries com les orenetes. Permetrà conèixer on es troben i definir mesures per eliminar possibles amenaces que puguin tenir.
Les orenetes, roquerols i falciots són petits ocells migradors que capturen insectes al vol per alimentar-se. Arriben a Andorra per criar entre abril i maig i tenen un paper ecològic molt important perquè controlen les plagues d'insectes i redueixen la quantitat de mosquits que hi ha a l'estiu.
Ara bé, són espècies amenaçades a causa de la utilització creixent d'insecticides i herbicides, així com perquè moltes persones tenen el mal costum de llençar-ne el niu.
El cap de l'àrea de la unitat de fauna Jordi Solà assegura que ara és un moment "crític" per a l'espècie. I explica el perquè. "Ara està fent el niu o ja s'estan reproduint. Són espècies molt fidels que quan fan el niu un any, tornen el següent al mateix niu." Per preservar els seus nius hi ha una sèrie d'accions que es poden portar a terme. "Hi ha accions que podem fer perquè no ens embrutin, com posar fustes a uns 60 cm on tenen els nius que recullin les femtes dels ocells. Respectar una mica totes les espècies que al final hi són per algun motiu. De fet, hi ha societats que ho veuen com una sort".
I és que ja ho diu la dita: "casa d'orenetes, molta sort i amoretes". Una espècie que necessita de la tolerància de la població per sobreviure.
Medi Ambient ha impulsat una enquesta ciutadana per localitzar on es troben aquestes aus i identificar les possibles amenaces. La coordinadora d'Andorra Sostenible, Aina Sansó, explica que la mesura surt d'un pla de recuperació per tal de "voler implicar la ciutadania" i poder així fer-ne un seguiment més exhaustiu. "Hi ha molts edificis i espais on el departament de Medi Ambient o els banders no poden arribar. A l'enquesta hi escrius les dades personals, on és aquell niu, el tipus d'espècie que és i en aquestes fotos és més visual tenir-ho".
Els resultats permetran concretar on es troben aquestes espècies i identificar les amenaces a les quals han de fer front. També, definir mesures en un futur.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Nil Forcada