Reportatge: La importància dels controls a partir dels 50 anys per prevenir el càncer de pròstata
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El càncer de pròstata és el més comú en homes i el que més morts causa, per darrere del de pulmó. L'hospital ha detectat 46 malalts nous el 2020, d'uns 67 anys d'edat mitjana. Els metges insisteixen en la importància de fer-se controls a partir dels 50 o fins i tot després dels 40 en casos de risc.
Carles Farfán ho ha viscut i explica com fa cinc anys en una analítica li van detectar una pujada de nivell de PSA. "Em van fer una biòpsia i es va detectar un petit tumor. El metge em va dir que estigués tranquil, que estava controlat, però l'impacte que reps quan et diuen que tens un càncer és el que em va fer patir al començament". A partir d'aquí, continua, el desembre el van enviar a un metge a Barcelona que li va proposar "una operació pel març de 2017, que era treure la pròstata i va anar tot molt bé".
Aquesta opció és la més freqüent en estadis inicials de la malaltia. A vegades, després de la intervenció també es requereix fer radioteràpia. No va ser el seu cas. Ara tan sols ha de fer-se una anàlisi PSA, d'antigen prostàtic, cada sis mesos i no té cap seqüela. Farfán explica que va estar "45 dies de baixa, i al quart o cinquè dia començava a caminar". El metge li va dir que caminés tot el que pogués, explica celebrant "la sort d'haver-ho trobat amb temps, perquè a algun amic li van trobar un càncer i no el va poder superar" .
Els controls es comencen a fer cada tres mesos i s'acaben fent anualment entre 10 i 15 anys després que els malalts hagin superat la malaltia.
Els metges recomanen fer-se revisions a partir dels 50 anys i després dels 40 en casos d'antecedents a la família. L'edat i l'obesitat són factors que també afecten.
A Andorra s'han detectat 46 casos nous de càncer de pròstata el 2020, d'entre 53 a 94 anys. Una xifra que segueix la tendència de 2019. Normalment, sol donar-se en més grans de 70 anys.
Santi Albiol és el coordinador Clínic d'Oncologia i indica que "tots els homes acabarien tenint un càncer de pròstata si visquessin el temps suficient". En el cas d'Europa, "ha augmentat per l'envelliment de la població i és la primera causa de càncer en homes". "La mortalitat d'aquest tumor, per sort, és relativament baixa".
La pròstata és una glàndula que està ubicada vorejant la uretra, per sota de la bufeta de l'orina, i acaba portant problemes gairebé a tots els homes. Creix a partir dels 40 anys, però pot fer-ho de forma benigna.
En aquest cas, en una fase inicial de la malaltia, la dificultat per orinar és un dels símptomes. Orinar sang o la disfunció erèctil ho és en una d'avançada. Albiol diu que no s'ha de tenir por i que "si hi ha símptomes, s'ha de consultar a l'uròleg, no pensar que no és res". "Hi ha gent que no consulta el metge perquè té por quan tots aquests processos poden tenir solució". Assandca impulsa una campanya per la prevenció del càncer de pròstata.
També és fonamental mantenir uns hàbits saludables. La base? Fer exercici físic i una bona alimentació. El coordinador d'Oncologia alerta que "no és cap tonteria, no només pel càncer, sinó també per malalties cardiovasculars".
Informa: Judith Sáez
Imatges: Anna Romagosa-Kevin Ribeiro-Sergi Linares-Pere Besolí