Reportatge: llacs amb sostres gelats, com hi actua el grup de rescat subaquàtic?

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

En aquesta època de l'any els llacs i els estanys comencen a desglaçar-se. Primer, les vores, amb risc de caure-hi. El grup de rescat subaquàtic dels bombers hi entrena per si hi ha d'actuar. També està preparat per a possibles riuades amb conseqüències greus. Hem acompanyat aquest equip en una de les pràctiques d'immersió. 

Toca immersió sota el gel. Pràctica de control d'aire, navegació i recerca. I el sotsoficial responsable del grup de rescat subaquàtic dels bombers, Isak Lax, ens explica la importància de fer aquests exercicis d'entrenament. "Al nostre país hi ha molts estanys que es gelen i si haguéssim d'entrar-hi per alguna raó, és important que tinguem tota la formació i preparació per fer el servei amb seguretat".

Arribades les 10 del matí, és hora d'equipar-se. I l'Isak ens detalla què és el que han d'agafar. "Necessitem vestit sec i roba interior tèrmica per no mullar-nos i no agafar fred perquè si fem una immersió de 35 o 45 minuts, que el submarinista que està dins de l'aigua no pugui patir una hipotèrmia". I afegeix que tot el material "està doblat perquè en cas de falla o incidència tinguem un altre aparell que ens ajudi". Cal afegir que les bibotelles d'aire són de 10 litres.

El gruix més bo de gel és al mig del llac, on hi han serrat un triangle. Els voltants són segurs i estables perquè els capbussadors puguin controlar-ho bé. L'Isak ens comenta els passos a seguir. "Fem primer el nostre control i comencem la immersió. Primer lliguem un carret a fora, un fil a fora, fem una reunió amb tres punts i un punt molt segur perquè és la nostra guia de sortida, ja que a dins del gel no hi ha cap referència."

Comença la inversió i és com una cova, però de sostre glacial. Gairebé no s'hi veu. I el fil marca la sortida per no perdre's. A les 10.31h és l'hora en què ha baixat el primer grup de rescat. Han d'estar a l'aigua 35 minuts. Si a les 11.06h no ha tornat, els companys baixaran a buscar-lo. "Per això treballen amb equips, perquè sempre hi hagi algú controlant el cable i un altre equip de suport", esmenta l'Isak.

En aquesta ocasió el suport l'han rebut dels bombers de Perpinyà i el seu sotsoficial en cap Cuni Stephane manifesta que han vingut per col·laborar i s'han plantejat dues o tres situacions diferents. Els Bombers de Perpinyà disposen d'un equip de 18 submarinistes repartits en zones de costa i de muntanya.

Avui l'aigua marcava tres graus. Si algú hi caigués, un xoc tèrmic difícilment permetria la seva supervivència. L'Isak ens comunica que les "pràctiques mirem d'adaptar-les al país". I apunta els llocs on en fan més. "En fem moltes en llacs amb gel, també en coves. Esperem que no passi mai però si malauradament hi hagués episodis de riuades i haguéssim de fer intervencions per buscar gent a pàrquings, forats o llocs amb molt mala visibilitat hem treballat amb els protocols de treball amb fil, molt posa visibilitat i per moure'ns amb seguretat sempre."

Fan entre 20 i 30 immersions l'any i coneixen el detall de les basses, llacs, estanys i tolls de riu del país. Fet primordial per donar resposta a qualsevol avís. La propera pràctica serà de reflotament de vehicles a Barcelona. Es fan immersions amb altres cossos per nodrir-se d'experiència i aprofitar els indrets.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Anna Romagosa

Imatges cedides: Bombers d'Andorra

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.