Reportatge: Més d'una dècada dedicada a l’alimentació dels malalts de càncer
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Nàusees, vòmits o aliments amb gust metàl·lic. Són efectes que coneixeran bé els que han passat per un procés oncològic. El 4 de febrer Assandca i la Fundació Alícia ofereixen uns tallers de cuina per donar solució als problemes a taula. Alícia porta més d´una dècada dedicada a la recerca perquè els malalts gaudeixin dels àpats alhora que donen resposta a la seva salut. Un equip del programa "La Rotonda" ha visitat les seves instal·lacions.
La Fundació Alícia, ubicada al Mont Sant Benet, a Sant Furitós de Bages, és un centre de recerca únic on s´apliquen coneixements creatius de l´alta cuina amb rigor científic i nutricional i al qual s'hi afegeix el component social per donar resposta a una alimentació millor, especialment per a aquelles persones amb necessitats específiques, com els malalts de càncer.
La Fabiola Juàrez és nutricionista a la fundació i explica que "segons la localització i el tractament que es fa del càncer els efectes secundaris i les necessitats nutricionals són diferents, per tant, cada guia és adaptada a cada tipus de càncer i els seus efectes". El director general, Toni Massanés, indica que "el que fem és veure la simptomatologia i la problemàtica que els comporta a l'hora de menjar, com pèrdua de gana i marejos"; en segon lloc "les necessitats de menjar que en alguns casos poden ser especials per la seva problemàtica; i, per últim, que es pugui fer de manera fàcil i econòmica, que sigui imaginatiu i vingui de gust".
Aquesta feina es fa en col·laboració amb l´ICO, l´Institut de Ciències Oncològiques de Catalunya, on professionals de la salut, cuidadors i malalts hi diuen la seva. Després de recomanacions generals o els mites i creences han volgut anar més enllà i fer una guia per a cada tipus de càncer. La primera, la de mama, on trobem receptes com les gelatines de gengibre per pal·liar les nàusees.
Ara se´n prepara una per cap i coll on per exemple hi trobem receptes com una broixeta de pollastre i poma triturada, una proposta atractiva, fàcil d'empassar i que gràcies a un oli de curri soluciona el problema de la distorsió del gust de les proteïnes que solen patir els pacients.
El 4 de febrer Assandca i la Fundació Alícia oferiran uns tallers dels quals aquest divendres se´n parlarà al programa "La Rotonda", després de L'Informatiu Migdia per ATV i www.andorradifusio.ad.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Albert Refart