Reportatge: els nens aprenen què han de fer en cas d'allau
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Anar ben preparats a la muntanya i saber prevenir els riscos que té és fonamental. Per això, des de protecció civil es programen activitats a les escoles, que aquest curs ja han format prop de 2.000 alumnes. Un equip d'RTVA els ha acompanyat a un dels tallers de nivologia i actuació en cas d’allau.
Ens posem en situació. Una persona ha quedat atrapada per culpa d’una allau. Els seus companys la salvaran gràcies a les tècniques i eines que els han ensenyat a utilitzar professionals. Un d'ells, el DVA (detector de víctimes d'allau), imprescindible per anar a la muntanya amb neu, expliquen les alumnes de l'escola francesa d'Encamp, Nina i Maria.
Les seves companyes Ainara i Agatha afegeixen que per localitzar la víctima s'ha de seguir un procediment específic: "Clavem la sonda, veiem on arriba la neu i comencem a palejar". D'aquesta manera, asseguren, "si estem esquiant i ve una allau, sabem què hem de fer".
Fa més de 15 anys que va néixer aquest projecte de protecció civil de la mà d'Educació, que es complementa amb altres cursos de primers auxilis. L’equip formador compta amb efectius del departament de bombers, de la Creu Roja Andorrana i dels pisters de l’estació.
La cap d'àrea d'Implantació i Planificació de protecció civil, Yolanda Font, remarca que "Andorra és un país de muntanya i hi ha molts riscos associats, no només les allaus". Per tant, diu, "és molt important abans de fer qualsevol activitat saber on anem, què fem i com preparar la sortida".
En el mateix sentit es pronuncia la cap d'estudis de Formació Andorrana de primera ensenyança, Maria Àngels Aché, que posa en relleu com "no estem exempts de patir qualsevol risc natural, siguin incendis forestals, inundacions o sismes". Considera que aquest fet "ha de ser un punt de partida perquè els adults siguem conscients que ens hem d'anar formant".
I és que els joves rescatadors que participen en el taller explicaran a la família com s'utilitza una sonda, com s'interpreten els butlletins de perill d'allau i, fins i tot, els faran classe de nivologia.
"Amb una lupa especial podries mirar els grans de la neu i esbrinar de quina capa està feta. Si és un floc molt gran, és neu pols. Si són granets, vol dir que és neu amb molta aigua", detallen el Nil i l'Aaron.
En aquests tallers també els han presentat el Muxi, que és un dels gossos entrenats per rescatar persones atrapades a les allaus i que ja estan a les pistes d'esquí. Per tant, va molt més ràpid que el grup de rescat dels bombers.
Material de rescat en cas d'allau
- DVA (detector de víctimes d'allau)
- Sonda
- Pala
- Casc
- Roba adequada
Informa: Judith Sáez
Imatges: Desirée Sala