Reportatge: El programa d'inclusió sociolaboral per a joves, clau per aconseguir la primera feina
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Ser jove, en situació de risc i en plena pandèmia són tres desavantatges per accedir al mercat laboral. Afers Socials va activar un programa d'inclusió sociolaboral per a joves que estan en seguiment amb l'objectiu d'afavorir la seva independència. 12 joves, la majoria entre 16 i 18 anys, se n'han beneficiat, com el Lucas Rodríguez que treballa en un magatzem des de desembre.
El Lucas va estar sis mesos enviant currículums "cada dia", però "sense experiència ningú m'acceptava". Encara que va aconseguir alguna entrevista, la situació de la pandèmia va complicar més la situació.
Té 16 anys i treballa des de fa cinc mesos carregant i descarregant productes del magatzem de Pyrénées. Ho ha aconseguit gràcies al programa que va activar el ministeri d'Afers Socials al novembre per donar una sortida laboral i dotar d'autonomia els joves entre 16 i 25 anys en risc d'exclusió social.
La treballadora social del servei especialitzat del SEAIA d'Afers Socials, Fàtima Zarioh, destaca que els joves "volen tenir un projecte de vida i de futur per poder estalviar i emancipar-se". "Hem de començar a preveure el seu futur quan tinguin 18 anys", assegura.
El programa està emparant dotze joves. Cobreix el salari i el cost de la seguretat social del contracte de sis mesos a mitja jornada. Després, s'espera que se'ls contracti de manera ordinària o amb un model intermedi en què l'empresa pagui la meitat del salari; si no és així, es procurarà que els joves puguin inscriure's al Servei d'Ocupació ja amb competències adquirides.
La tècnica d'atenció i referent del programa de formació sociolaboral de joves, Noelia Guillermo, detalla que "intentem bucar empreses que responguin a les característiques del jove". D'aquesta manera, "si a algú li encanta la jardineria, busquem dins del grup quina empresa ens pot ofertar aquest ofici".
Amb tot, hi ha casos en què aquestes preferències no es poden complir. No obstant això, remarc que molts cops "se'ls ofereix una altra feina i resulta que la descobreixen i tenen habilitats per desenvolupar-la".
La motivació del Lucas era començar a treballar. Això li ha servit no sols per "tenir experiència i saber com funciona una empresa", sinó també personalment per "saber més o menys per on anar i saber quin és el futur que vols tenir: continuar estudiant o treballant".
La tècnica de recursos humans de Pyrénées, Carmen Pérez, detalla que el Lucas té un tutor a l'empresa que l'acompanya "i li va explicant totes les tasques i funcions que realitza". A més, afegeix que han vist en ell una evolució positiva i "ha anat adquirint més tasques".
Creu que l'èxit seria que "en un futur pogués treballar directament des de l'empresa". De fet, ja n'hi ha algunes que han manifestat que es volen quedar algun dels joves. Tot un triomf, perquè se'ls dona una oportunitat per tornar a començar després d'haver carregat una motxilla plena de situacions complexes i complicades al llarg de la seva vida.
En aquest sentit, Guillermo apunta que d'aquesta manera "comencen a adquirir rutines i habilitats que fins ara no tenien", com ara tenir un horari o una manera de vestir. D'altra banda, remarca, també els aporta la possibiitat de formar part d'un equip de treball: "de ser igual que els altres i tenir identitat d'equip".
També hi ha comuns sensibilitzats amb el projecte. Des del programa esperen poder donar resposta a més joves en el futur, tenint en compte que hi ha llista d'espera.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Pere Besolí