Reportatge: un vi andorrà amb premi internacional
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El sector vinícola d'Andorra ha crescut exponencialment des que, ara fa deu anys, va començar a funcionar. Les especificitats del vi d'alta muntanya comencen a fer-se conèixer a la resta del món, ara fins i tot, guanyant premis.
Ara fa dos dies, el 30 de juny, un dels vins elaborats a Andorra va guanyar un premi internacional: es tracta de la distinció Gran or, que atorga cada any la International Wine Guide 2014, a Vitòria. El vi andorrà va resultar un dels sis escollits entre els més de 200 candidats d'arreu del món que s'hi van presentar. Ara, esperen que el guardó els ajudi a obrir-se les portes a l'estranger. "Ara saben on és Andorra i que s'hi fa vi", diu el propietari de Casa Beal, Joan Visa. Explica que abans d'obtenir el premi ja han portat vi a Shangai, Israel, Brasil i Angleterra.
La collita premiada és la sisena que produeix aquesta marca, que tot just va començar a funcionar el 2004. Casa Beal va ser la primera en produir ara fa 10 anys quan el sector encara era molt incipient, ara però hi ha cada vegada més interessats en aquest negoci. De fet, ja són quatre les vinyes en funcionament a Andorra, i n'hi ha tres més que estan en procés de fer la primera verema.
Creuen que, si es potencia, fins i tot pot arribar a ser un revulsiu per atreure turistes enològics. Visa assegura que el dia 12 els arriben 150 motos amb 200 persones i fa 15 dies van rebre la visita de 45 holandesos. Amb tot, els vinícoles saben que no poden competir amb d'altres països amb grans superfícies i projecció mundial. Per això, l'aposta que es fa és seguir fent una producció petita, però d'alta qualitat.
Informa: Judit Pedrós Imatge: Marta Paixà