Les reserves internacionals de l'estat serviran per ajudar bancs amb problemes de liquiditat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Nou projecte de llei que tindrà un impacte en les finances. Es crea la figura del prestador d'última instància amb l'aval de les reserves internacionals de l'Estat. L'Autoritat Financera serà l'encarregada de gestionar aquestes reserves en el cas que apareguin problemes de liquiditat al sistema financer.
El Govern i l'Autoritat Financera tiren endavant una fórmula de prestador d'última instància per resoldre problemes greus de liquiditat al sistema financer. I se sustenta en les reserves internacionals amb què compta el país. L'Autoritat Financera gestionarà aquestes reserves cas que els bancs pateixin problemes de liquiditat.
"Hi ha hagut aproximacions amb bancs centrals internacionals i també l'europeu perquè fessin de prestador d'última instància d'Andorra, però no ens en vam sortir", afirma el ministre de Finances, Eric Jover.
La força de les reserves fora d'Andorra permet assumir aquesta posició, segons el Govern. Així ho manifesta Jover, on detalla que "ja no depenem d'una institució tercera per poder fer de prestador d'última instància d'Andorra, sinó que amb les pròpies reserves internacionals de l'estat podem constituir el nostre propi prestador d'última instància. D'aquesta manera, la cerca del prestador d'última instància com havíem fet en els últims anys ja no és necessària, tot i que crec que sí que és convenient seguir teixint cooperacions."
Permetrà dotar de liquiditat a una entitat bancària concreta i en un moment molt concret. Només per evitar la fallida en cas de caiguda d'algun dels bancs i més en un moment de concentració del sector en tres úniques entitats.
David Cerqueda, director general de l'Autoritat Financera explica que podria ser possible que "els problemes d'una entitat bancària en temes de liquiditat no impactin en el conjunt del sector financer i que, per tant, no puguin tenir un impacte en l'estabilitat del país en el seu conjunt."
Augmenten també les reserves internacionals. Actualment Andorra té fora 240 milions d'euros repartits entre l'FMI i el Banc Central espanyol. Una xifra que es busca incrementar en 100 milions més, que suposarien en total un 12% del producte interior brut, que estaran també dipositats al Banc Central de França i al dels Països Baixos, amb els quals s'han enllestit els acords.
Imatges: Sergi Linares
Informa: Ariadna Guiu Vila
Locució: David Domingo