La resistència als antibiòtics, un problema global
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La resistència als antibiòtics és la crònica d'un desastre anunciat. És una problemàtica que provoca la mort de 700.000 persones a tot el món cada any, segons l'Organització Mundial de la Salut. Si es continua en la mateixa línia, el 2050 aquest nombre pot arribar a 10 milions i convertir-se en la primera causa de defunció.
El president del Col·legi Oficial de Metges d'Andorra, Albert Dorca, afirma que si els bacteris aconsegueixen adaptar-se i oferir resistència als antibiòtics, aquí és on hi ha la causa principal del problema. "Els bacteris que intentem eliminar amb els antibiòtics, que fan efecte sobre bacteris, el que fan és intentar sobreviure i adaptar-se al mitjà. Perquè aquest antibiòtic avui els ha fet mal, però demà no. Aquesta pauta d'antibiòtic si no està ben feta o aquest bacteri s'acostuma a rebre bufetades d'aquest antibiòtic a poc a poc s'hi va adaptant".
Les persones que hi són resistents tenen poques opcions de trobar un tractament que els funcioni quan realment els faci falta. Les principals causes són l'autotractament, la prescripció innecessària i l'abús; des del sector farmacèutic ho veuen molt clar. La gent s'automedica molt, lamenta la responsable de la Farmàcia Artemisa, Vanessa Morós, que també alerta que els antibiòtics no valen per a qualsevol cosa.
"Ara comencem època de refredats i processos gripals. Per tant, s'ha de tenir molt en compte que en cap cas s'ha d'utilitzar un antibiòtic per a una infecció vírica, perquè només són per a infeccions bacterianes. Llavors molta gent quan diu 'tinc un refredat, vull un antibiòtic' i no."
Vanessa Morós - Responsable Farmàcia Artemisa
És un fenomen que prorroga les estades hospitalàries, incrementa les despeses mèdiques i augmenta la mortalitat. Sí no s'erradica, segons els experts, pot arribar a ser una nova pandèmia.
Informa: Laura Mitjans
Imatges: Eric Escabias - Andreij Cristancho - Fernando Montero